Een brave biopic van de beroemde zingende zuster (‘Dominique-nique-nique’) uit de jaren zestig en een sterke hoofdrol van Cécile de France.

In de jaren zestig had je de Vliegende Non en de Zingende Non. De Vliegende Non was een Amerikaanse comedyserie over een – u raadt het al - vliegende non, gespeeld door de latere tweevoudige Oscarwinnares Sally Field.

De Zingende Non was Soeur Sourire, een zingende zuster uit België die onder de schuilnaam Zuster Glimlach een wereldhit scoorde met het aanstekelijke nummer Dominique.

Jeanine Deckers

Over dit fenomeen, dat een tragische levenswandel had, gaat de biografische film Soeur Sourire.

De biopic begint ver buiten de kloostermuren, met een succesvol optreden in Canada, waar Soeur Sourire eind jaren zestig optrad onder haar echte naam Jeanine Deckers. Volgens beproefd biopic-stramien gaat de film dan terug naar hoe het succes begon.

Elvis

In de zomer van 1959 is Jeanine een wildebras, een tomboy die zich op het voetbalveld tussen de jongens niet laat kennen en graag liedjes van Elvis zingt, zichzelf begeleidend op de gitaar.

Haar ouders hebben een goedlopende patisseriezaak en Jeanine’s moeder heeft de toekomst van haar dochter al uitgestippeld: ze zal eerst een nette jongeman trouwen en dan de zaak overnemen.

Amoureuze avances

Daar denkt Jeanine heel anders over, al weet ze niet precies wat ze dan wel wil. De ene dag wil ze de missie in om de arme mensen in Afrika te helpen, de andere dag naar de Kunstacademie, waar haar grote vriendin Anne studeert.

Maar nadat Anne amoureuze avances maakt vlucht Jeanine, impulsief als ze is, het klooster in, om uit te vinden wat ze wil.

Kloostertucht

Het kloosterleven valt aanvankelijk niet mee: er heerst een strenge tucht en Jeanine moet haar gitaar inleveren. Na verloop van tijd worden de regels versoepeld en krijgt Jeanine haar gitaar terug.

In de kloostertuin componeert ze het nummer Dominique. Dat wordt een wereldhit wanneer de kerk besluit de zingende non te gebruiken in een publiciteitscampagne om meer jongeren te trekken.

Uitgetreden

Eerst wordt Jeanine anoniem ingezet als Zuster Glimlach, maar zodra dat nummer een wereldhit wordt staat de pers bij de kloostermuren.

Wanneer Jeanine van de roem heeft geproefd vergeet ze haar roeping en zoekt de podia op. De kerk zit de uitgetreden non zoveel mogelijk dwars, zeker wanneer ze progressieve liedjes over de pil gaat zingen.

Verstikkend

Soeur Sourire is een mooi tijdsbeeld en een tragisch drama over een vrouw die probeert de ontsnappen aan dat verstikkende eisen van die periode. Coninx zet het drama nogal eens zwaar aan, maar gelukkig minder zwaar dan in zijn biopic Daens.

En met Cécile de France heeft de film bovendien een pittige hoofdrolspeler, die overtuigend ruim twee decennia jaren overbrugt.

www.soeursourirefilm.be

In 9 zalen