Een broeierige thriller over een meervoudig moordmysterie in Louisiana. Tommy Lee Jones is weer ijzersterk als onkreukbare rechercheur.

Eén van de succeselementen van de Oscarwinnaar No Country for Old Men was Tommy Lee Jones.

De acteur met de gebeeldhouwde tronie speelde een rechercheur die stoïcijns oogt maar ondertussen ontdaan is door het buitensporige geweld waarmee hij wordt geconfronteerd.

De acteur was in topvorm: hij kreeg datzelfde jaar een Oscarnominatie voor een vergelijkbare rol als rechercheur in In The Valley of Elah.

Ruwe bolster, blanke pit

Jones speelt wel vaker een wetsdienaar van het type ruwe bolster, blanke pit, zeker sinds hij aan zijn bijrol als rechercheur in de Fugitive (1993) een Oscar overhield.

Maar door zijn subtiele spel en gevoel voor humor – een talent dat dankbaar werd benut in Men Black – blijft Jones met zijn gegroefde gelaat altijd interessant om naar te kijken.

New Iberia, Louisiana

In In the Electric Mist speelt Jones weer een rechercheur en ook nu verveelt dat niet. Deze Dave Robicheaux is een ex-alcoholist die met zijn vrouw (Mary Steenburgen) en geadopteerde dochtertje in New Iberia, Louisiana woont.

Het slaperige stadje wordt opgeschrikt door de brute moord op en verminking van een 19-jarig meisje. Robicheaux gaat op onderzoek uit.

Katrina

Ondertussen houdt hij een dronken filmster (Peter Sarsgaard) aan die met zijn patserige auto door het stadje scheurt. Na de verwoesting van de orkaan Katrina heeft Louisiana de filmindustrie omarmd met allerlei belastingverlagingen, maar daar heeft Robicheaux geen boodschap aan.

Hij ziet tandenknarsend aan hoe vetzak ‘Baby Feet’ Balboni (John Goodman) de patserige producent uithangt van gemeenschapsgeld.

Baby Feet

Graag zou Robicheaux de moord op het meisje in verband brengen met de corrupte rokkenjager Baby Feet, maar laat hij zich hierbij niet teveel leiden door wraakgevoelens?
Robicheaux maakt het zichzelf nog lastiger door ook een onopgeloste moord op een ontsnapte zwarte gevangene uit 1965 op te rakelen. Daar maak je geen (blanke) vrienden mee in Louisiana.

Zompig en mysterieus

Regisseur Tavernier maakt het de kijkers ook redelijk lastig: zijn thriller meandert behoorlijk en bevat surrealistische scènes waarin Robicheaux praat met de geest van een generaal uit de Burgeroorlog.

Maar die scènes passen prima bij de zompige en mysterieuze sfeer van Louisiana, waar corruptie en racisme net zo alledaags zijn als voodoo.

www.intheelectricmist.com

In 11 zalen