Acht jaar na Y Tu Mamá También zijn lefgozers Gael Garcia Bernal en Diego Luna herenigd in deze voetbalkomedie.

Y Tu Mamá También maakte in 2001 onderdeel uit van de Mexicaanse Golf die rond die tijd de bioscopen overspoelde.

Die golf was begonnen met Amores Perros (2000), waarin Gael Garcia Bernal voor het eerst opviel. Voor het hitsige driehoeksdrama Y Tu Mamá También werd hij gekoppeld aan Diego Luna, en die combinatie spatte van het doek af.

Daarna kregen beide acteurs –vooral Bernal - het zo druk met buitenlandse aanbiedingen dat een reünie er voorlopig niet in zat.

Succesregisseurs

Ook de regisseurs die verantwoordelijk waren voor de Mexicaanse Golf gingen buiten Mexico werken.

Alejandro Gonzáles Iñárritu maakte na Amores Perros het wereldomspannende drieluik Babel; Alfonso Cuarón volgde Y Tu Mamá También op met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en Children of Men; en Guillermo del Toro (Hellboy, Pan’s Labyrinth) werkte al voornamelijk in de VS en Spanje.

Cha Cha Chá

De drie Mexicaanse succesregisseurs zijn Mexico echter niet vergeten: ze richtten de productiemaatschappij Cha Cha Chá Films op.

Rudo Y Cursi is hun eerste gezamenlijke film; een voetbalkomedie over twee broers (Bernal en Luna), geschreven en geregisseerd door Carlos Cuáron, de broer van Alfonso Cuáron én de scriptschrijver van Y Tu Mamá También.

Bananenplukkers

Tato (Bernal) en Beto (Luna) zijn twee simpele Mexicaanse bananenplukkers die dromen van rijkdom.

Tato hoopt beroemd te worden als zanger, ook al zingt hij vals, en Beto denkt ooit een grote slag te slaan met gokken, ook al verspeelt hij voortdurend al zijn schamele bezittingen. Ze kunnen ook aardig voetballen, maar dat kunnen wel meer Mexicaanse jongens.

Strafschop

Toch trekken juist hun voetbaltalenten de aandacht van een tamelijk onbetrouwbare voetbalmakelaar, Batuta (Guillermo Francella, die als hij lacht vreemd genoeg aan Urbanus doet denken).

Hij heeft slechts plaats voor één voetballer en laat de broers de keuze maken, met een strafschop. Dankzij een misverstand over wat rechts is scoort Tato, die nu naar Mexico City afreist, tot grote jaloezie van zijn keepende broer.

De IJdeltuit en de Bruut

Gelukkig krijgt ook Beto later een kans op voetbalroem en al snel kunnen de jongens van het grote geld proeven. Ineens wonen ze in een protserig huis, laten ze hun haar styleren, en heeft Tato, bijgenaamd Cursi, de IJdeltuit, een tv-presentatrice als vriendin.

Maar Beto, bijgenaamd Rudo, de Bruut, kan het gokken niet laten, terwijl Tato zich stort op een tot mislukken gedoemde muziekcarrière.

Zomerse komedie

Het levert wel een hilarische videoclip op waarin Bernal, met accordeon, de Mexicaanse versie van Cheap Tricks I Want You to Want Me kweelt (zie: http://video.google.com/videoplay?docid=2976934278216182690).

Rudo y Cursi is een heerlijke zomerse komedie met universele wijsheden over de tol van de (voetbal)roem. Een tikje voorspelbaar, maar de reünie van de Mexicaanse wonderboys had slechter kunnen uitpakken.

www.rudoycursilapelicula.com

In 12 zalen