Twee jaar hebben de fans moeten wachten op de zesde Potter-film, die eigenlijk voor november 2008 gepland stond. Maar de schrijversstaking in Hollywood zorgde voor uitstel.

Riskant, want de drie jonge hoofdrolspelers blijven natuurlijk niet eeuwig jong. En er staan nog twee films op de planning, want boek zeven wordt in twee delen verfilmd.

Maar voor deze zesde Potter-film pakt het half jaartje vertraging in elk geval goed uit.

David Yates, die ook de laatste twee delen voor zijn rekening zal nemen, overtuigde twee jaar terug nog niet erg met het vlakke The Order of the Phoenix. Maar in The Half-Blood Prince heeft hij de vaste elementen griezelen en grinniken mooi in evenwicht.

Flirten

The Half-Blood Prince begint grimmig, met donkere wolken boven Londen. De uit de lucht opduikende Dooddoeners jagen overal angst aan en ook de Britse hoofdstad wordt niet gespaard.

Potter zit intussen redelijk onbezorgd in een stationsrestaurant te flirten met de serveerster, maar dan roept de plicht en komt Perkamentus hem ophalen.

Liefdesdrankjes

Al snel wordt Londen verruild voor de bekende magische omgeving van Zweinstein. De waarschuwing dat ook Zweinstein niet veilig is wordt door de leerlingen voor kennisgeving aangenomen.

Ze hebben het te druk met verliefdheden, al dan niet aangewakkerd door magische liefdesdrankjes. Vooral de roodharige Ron is opvallend in trek.

Liquid Luck

Maar een Potter-film is natuurlijk geen tiener-romkom, dus zijn Harry, Ron en Hermione al snel met serieuzere zaken in de weer. Een nieuwe leraar toverdrank (Jim Broadbent) wordt geïntroduceerd, naast vertrouwde gezichten als de immer lijzige Sneep.
Potter zelf deinst niet terug voor een beetje doping in de vorm van het toverdrankje Liquid Luck.

Prima opsteker

Wie het boek kent weet dat dit de Potter is waarin een hoofdrolspeler tragisch aan zijn einde komt en die scène zorgt ervoor dat de film passend in mineur eindigt.

Maar vooral valt weer op hoe goed de jonge hoofdrolspelers op elkaar zijn afgestemd. Dat is een prima opsteker voor de laatste twee delen, die gepland staan voor november 2010 en juli 2011. Nog twee jaar wachten dus, dan is de Potter-reeks afgerond.

www.harrypotterdefilm.nl

In 141 zalen (originele versie) plus 73 zalen (Nederlandstalige versie)