Langverwachte satire van Sacha Baron Cohen heeft hilarische momenten maar stelt als herhalingsoefening van Borat toch teleur.

Twee weken terug was Sacha Baron Cohen in Nederland voor de première van zijn satirische komedie Brüno.

In de tussentijd ging Michael Jackson dood en haalden de makers uit piëteit een scène met La Toya Jackson uit de film omdat hij intussen smakeloos zou zijn geworden.

Is modenicht Brüno soms een watje? Gelukkig niet: voor Borat-fans blijven er genoeg smakeloze scènes over.

Funkyzeit

Dat viel ook wel te verwachten in deze tweede samenwerking tussen Sacha Baron Cohen en Larry Charles na het kassucces Borat. Opnieuw is een typetje uit Da Ali G Show de basis voor een speelfilm, en wel de Oostenrijkse modenicht Brüno.

In de serie verleidde hij in het onderdeel Funkyzeit mit Brüno modeontwerpers en modellen tot onthutsend domme en arrogante uitspraken.

Kostuum van klittenband

Aanvankelijk lijkt ook de speelfilm Brüno die kant op te gaan, met vaak illegale bezoekjes aan modeshows en catwalks. Maar wanneer Brüno met een kostuum van klittenband chaos uitricht achter de schermen van een modeshow is zijn carrière over.

Brüno, die altijd zo goed wist te vertellen wat 'uit' en 'in' was is zelf 'aus!' En dan wordt hij ook nog verlaten door zijn vriend Diesel, met wie hij zo'n wild seksleven had.

Hitler

Brüno laat zich niet kennen en besluit 'de grootste Oostenrijkse superster sinds Hitler' te worden. Daarvoor reist hij naar de VS, naar Los Angeles, met in zijn gevolg Lutz, de slaafse assistent van zijn ex-assistent.

Een buitenlandse nitwit die zonder tact en talenkennis zijn weg zoekt in Amerika: dat doet sterk denken aan Borat, en Brüno is qua opzet dan ook een gemakzuchtige herhalingsoefening van Borat.

OJ en U2

Maar dat betekent zeker niet dat er niets te lachen valt, integendeel: Brüno bevat diverse meesterlijke scènes die weer moeiteloos laveren tussen hilarisch en gênant.

Zoals de talkshow waarin Brüno als alleenstaande ouder aan een grotendeels zwart publiek zijn zwarte baby genaamd OJ voorstelt en achteloos meldt dat hij hem in Afrika heeft geruild voor een iPod 'maar wel een U2-iPod, geen gewone'.

Tenenkrommend

Toch wringt het ook in deze scènes regelmatig, omdat je als publiek geen idee hebt in hoeverre bizarre belevenissen in scène zijn gezet. Dit knagende gevoel, gecombineerd met de constatering dat het nieuwtje er na Borat af is, maakt Brüno minder memorabel dan zijn voorganger Borat.

De film bevat genoeg hilarische scènes, maar wordt als geheel nooit meer dan de som van die scènes.

www.thebrunomovie.com
In 93 zalen