Nieuwe avonturen van de mammoet, de sabeltandtijger en de eekhoorn. De dinosauriërs blijken dit keer nog niet uitgestorven.

In de Ice Age-films uit 2002 en 2006 mag de eikelbeluste eekhoorn Scrat dan een bijrol spelen, hij is razend populair.

Met zijn rare fratsen is hij misschien wel populairder dan de échte hoofdrolspelers van Ice Age: het mammoetstel Manny en Ellie, de sabeltandtijger Diego en de luiaard Sid. En dus keert Scrat terug in deel 3 – en hij krijgt er zelfs een eikelbeluste rivale bij.

3-D

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs is niet alleen deel 3, de animatiefilm is ook nog in 3-D. Dat ziet er zeer overtuigend uit, mocht uw bebrilde recensent constateren, al raakt het driedimensionale effect ook wel snel uitgeput doordat er in de film voortdurend iets richting publiek valt of de personages zelf van grote hoogte vallen.

Loopje

Het verhaal neemt intussen een voor puristen onvergeeflijk loopje met de prehistorische gang van zaken door dinosauriërs tijdens de ijstijd te laten voorkomen. ‘Ik dacht dat die waren uitgestorven’, merkt een mammoet op, waarmee de kous af is. Ach, wie verwachte historische precisie in een film vol pratende dieren?

Dino-eieren

De dinosauriërs bieden wel weer nieuwe mogelijkheden, want de grappen over sneeuw en ijs waren na twee films een beetje uitgedund.

De hoofdpersonen zitten ook in een overgangsfase: het mammoetstel is in verwachting en sabeltandtijger Diego heeft een midlifecrisis. Sid ontfermt zich intussen over drie ‘gevonden’ eieren. Het blijken dino-eieren en zodra ze uitkomen zien de koddige bijtertjes Sid aan voor hun moeder.

Praatjesmaker Buck

Dat heeft eerst komische gevolgen en later dramatische, wanneer de echte dino-moeder komt opdraven en haar kroost plús Sid meeneemt naar een ondergrondse groene wereld.

Die junglewereld vol lianen beidt nieuwe aanknopingspunten voor grappen en nieuwe personages, zoals praatjesmaker Buck, een eenogige wezel die duidelijk is geïnspireerd op Johnny Depps Captain Jack Sparrow uit The Pirates of the Caribbean.

Nieuw universum

Ice Age 3 biedt met zijn (pre)historische vrijheden een geheel nieuw universum, waarin oude bekenden prima samengaan met nieuwe personages.

De 3-D versie, te zien in 40 zalen, biedt nog extra vermaak. De animatiefilm is uiteraard ook in een Nederlandstalige versie te zien, met stemmen van onder meer Carlo Boszhard, Daphne Bunskoek, Tygo Gernandt en Jack Wouterse.

In 113 zalen (originele versie) + 126 zalen (Nederlandse versie)