Komedie waarin een vrijgezellenfeestje flink uit de hand loopt: de dag erna is de bruidegom kwijt en niemand weet waar hij kan zijn.

Vrijgezellenfeestjes lopen in films altijd uit de hand. Dat was al zo toen Tom Hanks nog komedies maakte als Bachelor Party (1984).

In Very Bad Things (1998) viel er zelfs een dode bij een vrijgezellenfeestje, maar dat krijg je als je zo’n feestje in Las Vegas houdt. Daar loopt elk bezoek uit de hand - denk maar aan What Happens in Vegas, vorig jaar.

Verfomfaaid

Dat het in The Hangover goed mis zal gaan wordt meteen duidelijk: een bezorgde bruid krijgt een belletje met de mededeling dat de bruiloft, die vijf uur later plaats moet vinden, waarschijnlijk niet doorgaat. De bruidegom is namelijk kwijt en zijn drie vrienden staan verfomfaaid ergens in een woestijn bij – hoe kan het ook anders – Las Vegas.

Tijger en baby

Waarna de komedie twee dagen teruggaat in de tijd om te reconstrueren hoe het zover kon komen. Dat zal nog behoorlijk lastig zijn, want van hun wilde nacht herinneren de drie vrienden zich vrijwel niets. Waar komt ineens die tijger in de wc van hun verwoeste suite vandaan? En hoe komen ze in godsnaam aan de baby in hun kast?

Baardaap en tandarts

Wel duidelijk is dat bruidegom Doug (Justin Bartha) spoorloos verdwenen is. De dikke baardaap Alan (Zach Galifianakis) mist zijn broek, maar dat is niets nieuws voor dit morsige type.

Maar de nerdy tandarts Stu (Ed Helms) mist tot zijn ontsteltenis een voortand. Dan komt Phil (Bradley Cooper) er nog genadig vanaf: hij heeft allen maar koppijn. En een polsbandje van een ziekenhuis, dat dan weer wel.

Mike Tyson en Phil Collins

De rest van de film proberen de drie katerige vrienden koortsachtig te achterhalen wat ze in godsnaam hebben uitgevreten en waar hun vierde vriend is gebleven. Die zoektocht door Vegas voert langs een politiewagen, een stripper (Heather Graham), een opgefokte naakte Aziaat én Mike Tyson, die een Phil Collins-fan blijkt.

Ongeleid projectiel

The Hangover, van de regisseur van Old School, is een bromance movie, waarin het vooral gaat om de onderlinge vriendschappen tussen de mannelijke hoofdpersonen. Maar zoals bij elke goede komedie is de casting essentieel, en die pakt in The Hangover prima uit. Met als uitschieter Zach Galifianakis, als het volkomen ongeleide projectiel Alan, voor wie zelfs geen baby veilig is.