Koddig kostuumdrama waarin Jessica Biel zich verrassend goed overeind weet te houden tegenover acteerkanon Kristin Scott Thomas.

Sommige hedendaagse actrices hebben een hoofd dat zeer geschikt is voor een kostuumdrama. Britse actrices voorop - denk maar aan Keira Knightley of Helena Bonham Carter. Amerikaanse actrices zijn vaak minder overtuigend in een historische film: Angelina Jolie blijft met die lippen altijd Angelina Jolie, zelfs in een prachtfilm als The Changeling.

Kettingzaag

Jessica Biel zat tot nu toe met hetzelfde probleem: haar gezicht oogt te hedendaags. In de kostuumfilm The Illusionist was ze dan ook een vreemde eend in de bijt. Je geloofde nog eerder dat ze echt vampiers doodde in Blade: Trinity, of echt door een gek met een kettingzaag achterna werd gezeten in The Texas Chainsaw Massacre.

Vrouwelijke autocoureur

Maar in Easy Virtue, gesitueerd in de jaren dertig van de vorige eeuw, speelt Biel zowaar overtuigend de rol van de flamboyante Amerikaanse Larita, een vrouwelijke autocoureur (!) die in een stijve Brits familie belandt. Als de kersverse echtgenote van John Whittaker (Ben Barnes), de jongste zoon uit de familie, komt ze in hun landhuis wonen.

Lievelingshond

Zijn moeder (Kristin Scott Thomas op haar ijzigst) haat alles aan haar nieuwe schoondochter. Ze is Amerikaans, autocoureur, geblondeerd, ouder dan haar zoon, en blijkt ook al getrouwd te zijn geweest. Larita doet haar best een goede indruk te maken maar dat mislukt als ze op de lievelingshond van haar schoonmoeder gaat zitten - tot vier keer toe zelfs.

Meet the Parents

Dat klinkt als Meet The Parents, maar dan gesitueerd in de Britse adel aan de vooravond van WOII, en Easy Virtue is aanvankelijk ook een komedie. Elliot (Priscilla, Queen of the Desert) baseerde zich op het toneelstuk van Noel Coward, waarin kwistig met geestige dialogen wordt gestrooid, en verluchtigde de film met nummers als Sex Bomb en Car Wash.

Colin Firth

Maar na een uur blijkt Easy Virtue dieper te gaan en wordt ook de rol van Colin Firth, als de door de oorlog getraumatiseerde Mr Whittaker, groter. De film behoort echter toe aan Jessica Biel, die zich ook in de dramatische scènes prima staande weet te houden tegenover de veel ervarener Kristin Scott Thomas.

http://easyvirtuethemovie.co.uk
In 10 zalen