Mooi maar deprimerend drama over een arrogante literatuurdocent die op het platteland zijn waarden moet bijstellen. Met John Malkovich.

De boeken van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M Coetzee, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, zijn nog maar zelden verfilmd. Afgezien van een tv-film waagde alleen Marion Hänsel zich er in 1985 aan met Dust (gebaseerd op het boek In the Heart of the Country), een duister verhaal over moord en verkrachting op het platteland.

Romantische poëzie

Ook Disgrace is een triest verhaal over moord en verkrachting op het platteland. Al begint de film in Kaapstad, waar David Lurie (sterke rol van de John Malkovich) romantische poëzie doceert op de universiteit. Het toppunt van verfijning dus, al weten we al uit een scène met een zwart hoertje dat Lurie zelf romantisch noch poëtisch is ingesteld.

Stalker

Integendeel: hij blijkt een stalker die zich met seksuele bedoelingen opdringt aan gekleurde leerlingen. Wanneer zijn avontuurtje met de leerlinge Melanie uitlekt wordt Lurie's positie op de universiteit onhoudbaar en moet hij vertrekken. Een kans om zich te verdedigen wimpelt hij arrogant weg: 'ik ben niet meer te redden.'

Harde realiteit

Hij gaat naar het platteland om te logeren bij zijn dochter Lucy (Jessica Haines). Met haar heeft hij nooit een goede relatie gehad en zij ontvangt hem ook niet bepaald met open armen. Lurie leert de realiteit van het platteland van Zuid-Afrika hardhandig kennen wanneer ze op klaarlichte dag worden overvallen. Lucy wordt verkracht, hij wordt in brand gestoken en voor dood achtergelaten.

Gelaten

Lurie kan de aanslag wonderwel navertellen maar is daarna vooral verbijsterd over de gelaten reacties van alle betrokkenen. 'Dit is de realiteit en daar kunnen we niets aan veranderen, dus moeten we er ons bij neerleggen' lijkt het motto. David weigert zich daarbij neer te leggen, wat hem opnieuw in conflict brengt met zijn dochter.

Bitter

Disgrace is een bittere vertelling over een arrogante man die al zijn theorieën over de maatschappij moet bijstellen aan de harde realiteit, die hij eerst niet wilde zien. Dat we bereid zijn mee te leven met deze hoofdpersoon is de verdienste van John Malkovich, die zelfs de meest verachtelijke personen iets menselijks weet mee te geven.

www.a-film.nl/bioscoop/00002268/disgrace.html
In 11 zalen