Half geslaagde poging de Terminator-reeks nieuw leven in te blazen. Beter dan Terminator 3, minder goed dan T2. Met Christian Bale.

De Terminator-reeks begon 25 jaar geleden heel bescheiden, met Terminator (1984), een low budget-actiefilm van 6,4 miljoen dollar.

Toen James Camerons film mede dankzij hoofdrolspeler Arnold 'I'll be back' Schwarzenegger echter 78 miljoen dollar opbracht, was duidelijk dat de Terminator inderdaad terug zou keren.

Toch duurde het nog tot 1991 voor Cameron met een sequel kwam, getiteld Terminator 2: Judgment Day.

Dat zeer geslaagde vervolg had het toen astronomische budget van 100 miljoen euro, maar de special effects waren dan ook baanbrekend. En de film bracht wederom een veelvoud op: 519 miljoen dollar.

Rise of the Machines

Omdat John Cameron het druk kreeg met Titanic en andere onderzeese activiteiten werd Terminator 3: Rise of the Machines in 2003 geregisseerd door Jonathan Mostow.

Het leverde de minst geslaagde Terminator-film op, ook al was de 200 miljoen kostende film nog altijd goed voor 433 miljoen dollar.

Met Terminator Salvation tracht regisseur McG (Charlie's Angels) de franchise nieuw leven in te blazen. Deze 'reboot' moet doen wat Batman Begins deed voor de Batman-franchise: een ruiger imago opleveren, met een bloedserieuze actieheld.

Voor de zekerheid castte McG Batman zelf, Christian Bale, als John Connor, de verzetsstrijder die het anno 2018 opneemt tegen de machines van Skynet.

Dag des Oordeels

Want wat in de drie vorige Terminator-films koortsachtig werd geprobeerd te voorkomen door Sarah Connor en later haar zoon John is toch gebeurd: Judgment Day heeft plaatsgevonden en de aarde is veranderd in een postapocalyptisch landschap.

De overlevenden worden opgejaagd door de machines van Skynet, dat ook verantwoordelijk was voor de Dag des Oordeels.

John Connor maakt niet alleen jacht op de vervaarlijk ogende moordmachines, maar hij is ook op zoek naar Kyle Reese (Anton Yelchin uit Star Trek).

Die is nu jonger dan Connor, maar van zijn moeder weet John dat Kyle ooit (in 2029) zal worden teruggestuurd naar 1984 om hem te verwekken. Als Kyle sterft zal John dus nooit geboren worden. Ja, tijdreizen heeft zo zijn problemen.

Marcus Wright

Intussen loopt ene Marcus Wright (Sam Worthington) verdwaasd rond in verwoest Los Angeles. Het laatste wat hij weet is dat hij ter dood werd veroordeeld en zij lichaam beschikbaar stelde aan de wetenschap.

Nu blijkt niet alleen LA verwoest, maar legt hij ook onwaarschijnlijk grote afstanden af in korte tijd. Of zijn die gaten in het script om tijd te winnen?

McG zoekt het met zijn Terminator reboot vooral in een ruige sfeer, vol macho B-film dialogen. Hij doorspekt zijn film met allerlei verwijzingen naar de eerdere Terminator-films, zonder het entertainment van T1 en T2 te benaderen.

Bale maakt het er met zijn humorloze vertolking niet beter op, alleen Worthington blijkt een aanwinst als intrigerende actieheld. Half geslaagde Terminator, dus nog geen Salvation.

www.TerminatorSalvation-Movie.net
103 zalen