Ouderwetse western in de beste zin des woords. Harris en Viggo Mortensen stellen orde op zaken in het stadje Appaloosa.

Elk jaar verschijnt er wel een western in de bioscoop die bewijst dat het klassieke filmgenre nog steeds springlevend is.

Vorig jaar was dat 3:10 to Yuma, dit jaar Appaloosa, een ouderwetse western met alles erop en eraan: indianen, treinen, kampvuren, een duel, een schurk en een held, en een deerne in nood. En het werkt nog steeds.

Schurk en sheriff

De door Jeremy Irons gespeelde schurk Bragg doet als eerste zijn intrede, met het doodschieten van de sheriff van Appaloosa. Daarna komen de twee helden van het verhaal te paard aangehobbeld: Virgil Cole (Ed Harris) en Everett Hitch (Viggo Mortensen).

Zij zijn door de bange bevolking van Appaloosa ingehuurd om het stadje te bevrijden van Bragg en zijn bende. Cole wordt tijdelijk de nieuwe sheriff.

Gordijnen

Maar het werk van Cole en Hitch wordt bemoeilijkt met de komst van Allison French (Renée Zellweger), een charmante dame die berooid maar goed gekleed in het stadje arriveert.

Ze weet Cole al snel om haar vinger te winden en voor Cole het in de gaten heeft wordt hij van zijn echte werk afgehouden door Allisons gezeur over gordijnen.

Mooie details

De zwijgzame Hitch ziet met lede ogen aan hoe zijn verliefde partner zich laat inpakken. Hij heeft zelf ook een vaste kroegvriendin, maar Hitch blijft altijd scherp.

Hij doet ook zelden zijn hoed af, daarom is alleen zijn gezicht bruinverbrand en zijn voorhoofd niet – een mooi detail. Net als het boek waaruit Cole moeilijke woorden leert om slimmer over te komen.

Zonsondergang tegemoet

Appaloosa zit vol met dat soort fraaie details, en regisseur Harris maakt geen haast voor het tijd is voor de onvermijdelijke confrontatie tussen Cole, Hitch en Bragg.

Dan heeft Harris ook nog wat verrassingen in petto voor er na twee uur de zonsondergang tegemoet kan worden gereden. Appaloosa is geen klassieker, maar wel een ouderwets degelijke western.

3 sterren

In 5 zalen