Geslaagde poging de ingedutte Star Trek-franchise weer op te starten. Prequel, die laat zien hoe Kirk, Spock en de rest elkaar ontmoetten.

Star Trek is als merk de laatste tien jaar behoorlijk gedevalueerd. De verschillende tv-series (The Next Generation, Voyager, Deep Space Nine) stonden steeds verder van de oorspronkelijke serie.

En de van de serie afgeleide films werden steeds slechter, met het geflopte Nemesis (2002) als dieptepunt. Geen beklagenswaardiger fan dan een Trekkie, een Star Trek-fan, zeker na de briljante parodie Galaxy Quest, uit 1999.

Kirk & Spock

De nieuwe Star Trek-film hoopt daaraan een einde te maken door Star Trek weer als cool merk neer te zetten.

J.J. Abrams, de bedenker van series als Alias en Lost, ging daarvoor terug naar de oorsprong van Star Trek: de serie uit de tweede helft van de jaren zestig, met Kirk als kapitein van de Enterprise en Spock als zijn beste vriend. Daarmee is de nieuwe Star Trek net als Wolverine vorige week een ‘Origins story’.

Kirk junior

Abrams regisseerde hiervoor het geslaagde derde deel van Mission: Impossible, de filmserie die ook al is gebaseerd op een tv-serie uit de jaren zestig. Zijn Star Trek-reboot begint met de geboorte van Kirk op het ruimteschip Kelvin.

Dat was geen gemakkelijke bevalling, want tijdens de weeën wordt de USS Kelvin aangevallen. Kirks vader hoort nog net dat hij een zoon heeft voordat hij zich heldhaftig opoffert.

Snelheidsduivel en rokkenjager

Jaren later heeft Kirk junior (Chris Pine) wel het lef van zijn vader maar nog niet zijn heroïsche instelling.

Hij is een snelheidsduivel, een rokkenjager en een dronkenlap, die gevechten uitlokt met de studenten van de Starfleet. Na weer zo’n barruzie wordt hij terechtgewezen door kapitein Pike (Bruce Greenwood): hij zou in zijn vaders voetsporen moeten treden.

Hufterige puntoor

Kirk meldt zich aan bij de Starfleet, waar hij tijdens de opleiding kennis maakt met arts McCoy (Karl Urban), talenwonder Uhura (Zoe Saldana) en Spock (Zachary Quinto), half mens, half Vulcanees.

Vooral met de stoïcijnse Spock heeft heethoofd Kirk het al snel aan de stok – hij noemt hem hufterige puntoor, niet echt een goed begin van een vriendschap. Maar ze moeten hun geschillen al snel bijleggen wanneer de Enterprise tijdens de eerste vlucht wordt aangevallen.

Spock senior

Met zijn keuze van de uit Heroes bekende Quinto bewijst Abrams dat hij een goed oog heeft voor wat hip en cool is.

De casting is ook verder zeer uitgekiend: Simon Pegg zorgt als Scotty voor de komische noot, terwijl Leonard Nimoy, de oorspronkelijke Spock, met een bijrol de film een officieus zegel van goedkeuring verleent, óók voor Trekkies.

Coole update

Maar de film is in de eerste plaats bedoeld voor een publiek dat nooit een minuut van een Star Trek-serie of -film heeft gezien.

Abrams bezorgt ook hen een geslaagde doorstart, met veel vaart (warp speed!), meer actie en humor. Met handig gebruik van de elementen die Star Trek als tv-serie ooit zo populair maakte levert hij een coole update af.

4 sterren

In 76 zalen