Onevenwichtige prequel die laat zien hoe Wolverine (Hugh Jackman) aan zijn stalen klauwen kwam.

Sinds het succes van Batman Begins zijn prequels en reboots de nieuwe toverformules voor een ingedommelde filmfranchise.

Batman werd er weer serieus door genomen, nadat de filmreeks steeds meer een kermisattractie waren geworden. De nieuwe Star Trek-film die volgende week uitkomt mikt op eenzelfde effect, net als de Terminator-reboot in juni.

Broodnodig

Maar eerst gaan we terug naar de oorsprong van de populairste X-Men, Wolverine. Ook bij de X-Men-reeks is een stap terug broodnodig.

De eerste twee X-Men-films, gemaakt door Bryan Singer, scoorden goed bij publiek en kritiek; de derde, van Brett Ratner, was wel een kassucces maar viel slecht bij de critici en, belangrijker nog, de fans. Hoog tijd voor een nieuwe aanpak dus, met behoud van succeselementen.

Wolfman

Het grootste succeselement van X-Men is zonder twijfel de door Hugh Jackman gespeelde Wolverine, dus is hij de centrale figuur van deze Origins.

In een proloog wordt onthuld dat Wolverine’s geschiedenis veel verder teruggaat dan tot nu toe uit de drie X-Men films bleek. De wolfman werd al halverwege de negentiende eeuw als Logan geboren, in Canada.

Sabretooth

De proloog onthult ook dat Logans halfbroer Victor (Liev Schreiber) de latere Sabretooth blijkt te zijn.

Nog voor de film op gang is gekomen zien we de bovenmenselijk begaafde en onsterfelijke broers zij aan zij strijden in de Amerikaanse Burgeroorlog, WO I, WO II, en in Vietnam. Daar krijgen ze onenigheid en gaan ze ieder hun eigen weg.

Stryker

Logan trekt zich terug in Canada met een mysterieuze vrouw, Kayla Silverfox, die hem zijn naam Wolverine geeft.

Zijn vreedzame leventje daar wordt verstoord door de komst van William Stryker, die mutant Logan als geheim wapen wil inzetten. Dan slaat de film een bekende weg in, want Logans bad in adamantium en Strykers geheime agenda kwamen al aan bod in de vorige X-Men films.

Spagaat

Dat is ook de spagaat van de film: X-Men Origins wil maximaal gebruik maken van een populaire held, maar daarover is al (te) veel bekend.

Dus voegt de film een handjevol nieuwe mutanten toe, maar die verdwijnen op het moment dat je net aan hen gewend bent, om in de tweede helft van de film plaats te maken voor weer andere freaks.

Charisma

De film maakt dus een wisselvallige indruk, en het kwakkelende script maakt het er niet beter op. Het slotgevecht bezwijkt bijna onder een stortvloed aan special effects.

Regisseur Hood was duidelijk beter in zijn element toen hij de Oscarwinnaar Tsotsi maakte. Het is aan het charisma van Jackman te danken dat deze koude herstart geen volledige zeperd wordt.

Drie sterren
In zalen