Kate Winslet in Oscarwinnende rol als Duitse tramconductrice met oorlogsverleden die een affaire met een belezen jongen begint.

De internationale filmtaal is nog altijd het Engels. Dat klinkt logisch - Hollywood is immers het epicentrum - maar is stukken minder logisch wanneer een film in een ander land speelt.

Eerder dit jaar hoorden we Duitsers in de oorlogsfilms Valkyrie en Defiance Engels praten en ook in The Reader is dat weer het geval. Dat er net als in Defiance voor Engels met een 'Allo 'Allo-accent is gekozen maakt het er niet beter op.

Tramconductrice

In The Reader speelt Kate Winslet conductrice Hanna Schmitz die anno 1956 met een weinig flatteus uniform en lompe schoenen op een Berlijnse tram rijdt. Aan dat verre van glamoureuze uiterlijk is het net zo hard wennen als aan het Duitse accent van Winslet, maar dankzij haar talent ben je na de eerste scènes al niet meer afgeleid.

Bloemetje

Hanna is trouwens niet het titelpersonage van The Reader: dat is Michael Berg, als jongen gespeeld door David Kross, en op oudere leeftijd door Ralph Fiennes. De jonge Michael leert Hannah kennen wanneer hij ziek wordt in haar portiek en zij hem helpt.

Wanneer hij haar later wil bedanken met een bloemetje staat ze zich net te verkleden. Nieuwsgierig begluurt hij haar, maar dan betrapt zij hem.

In bad

Hij komt al snel weer terug en wanneer zij hem kolen laat halen en daarna in bad stopt - hoewel hij alleen een zwart gezicht heeft - is dat het begin van een seksuele affaire tussen de oudere conductrice en de jonge scholier. Hij leest haar regelmatig voor uit zijn schoolboeken en dat wordt al snel een ritueel: eerst lezen, dan pas seks, bepaalt zij.

Ruzie

Ook bij dat voorlezen duikt het taalprobleem overigens op: wanneer Thomas uit een Grieks boek voorleest klinkt er Grieks, maar in een Duits blijkt plots Engels te staan. Verwarrend. Maar goed, hun relatie komt onder druk te staan wanneer Michael ook geïnteresseerd raakt in meisjes van zijn eigen leeftijd; het leidt tot een ruzie op zijn verjaardag.

Excursie

Halverwege maakt het verhaal een sprong van tien jaar naar 1966, hoewel Michael er niet veel ouder uitziet. Hij is dan student rechten en heeft Hannah uit het oog verloren. Tijdens een excursie naar een rechtszaak ziet hij haar onverwacht weer, en komt hij zaken over haar oorlogsverleden te weten die hij liever niet had geweten.

Zwalkend

Dat laatste geldt ook voor de bezoekers aan de film, die dankzij de publiciteit over Winslets Oscarwinnende rol al zaken kunnen weten die pas in de tweede helft van de film worden onthuld.

Winslet speelt een mooie tragische rol, al was ze overtuigender in Revolutionary Road. Ook de film zelf zwalkt nogal heen en weer tussen heden en verleden. Maar die Oscar is haar van harte gegund, na vijf keer te hebben verloren.

3 sterren
In 32 zalen
www.thereader-movie.com