Frans drama over een meisje dat in de jaren zeventig opgroeit in het café van haar ouders. Een mooie hoofdrol met een prettige nostalgische sfeer.

De coming of age-film (zeg maar de ‘opgroeifilm’) is een genre op zich dat weer vele subgenres kent. Zo is er de puberfilm vol platte grappen (American Pie en aanverwante komedies); de puber-romkom voor de meisjes (Angus, Thongs & Perfect Snogging) en de arthousefilm over het bebrilde buitenbeentje (Wellcome to the Dollhouse).

Franse pubermeisjes

Ook de Franse cinema is dol op opgroeiende pubermeisjes. Vorig jaar zagen we pubergedoe rond een zwembad (Naissance des Pieuvres) en in het klaslokaal (Entre Les Murs) en enkele jaren terug toonde À Ma Soeur nog maar eens aan dat je het als dik meisje niet makkelijk hebt wanneer je zus bloedmooi is.

Tafelvoetbal

Dat een probleemjeugd ook een fijne feelgoodmovie kan opleveren, laat Sylvie Verheyde zien met Stella. De film is zeer autobiografisch, want net als de 11-jarige Stella groeide ook Sylvie Verheyde op in het café van haar ouders. Daar was wel tijd voor kaarten en tafelvoetbal, maar geen ruimte voor lezen en andere culturele activiteiten.

Gepest

Dat vindt Stella (mooi naturel gespeeld door Léora Barbara) geen probleem, tot ze op school in contact komt met klasgenoten die andere belangstellingen hebben. Langzaam verbreedt ze haar horizon door te gaan lezen.

Jukebox

Stella had makkelijk een probleemfilm kunnen worden over ouders die de opvoeding verwaarlozen, maar de film laat ook de vrolijke kanten van de situatie zien. Zo krijgt Stella een applausje van alle vaste gasten van het café wanneer ze voor het eerst ongesteld wordt. En de goedgevulde jukebox zorgt voor een nostalgische soundtrack.

Guillaume Depardieu

In een bijrol als vaste caféklant is Guillaume Depardieu te zien, de acteur die vorig jaar oktober onverwacht overleed aan de gevolgen van een longontsteking. In een van zijn laatste rollen speelt hij een zachtmoedige drinkebroer waarbij Stella altijd terecht kan. Een mooi slotakkoord voor alweer een te vroeg gestorven talent.


Vier sterren
In 5 zalen

Stella