Met Owen Wilson en Jennifer Aniston als het stel dat labrador Marley op probeert te voeden.

Een van de grootste bestsellers van de laatste jaren in de VS is het boek Marley and Me, dat géén biografie van Bob Marley betrof, maar een simpel verhaal over een man en zijn hond.

Journalist John Grogan schreef het boek, gebaseerd op de razend populaire columns over zijn onaangepaste labrador Marley, die hij met zijn vrouw probeerde op te voeden.

Aaibaar

Maar behalve over een hond gaat het boek ook over het leven zelf, over de keuzes die je maakt, en de offers die je brengt wanneer je huisdieren of kinderen neemt – of allebei.

Herkenbaar genoeg, zeker voor hondenliefhebbers. Ook de filmversie mikt ongegeneerd op die herkenbaarheid en heeft met Owen Wilson en Jennifer Aniston bovendien twee uiterst aaibare hoofdpersonen.

Miami

We maken kennis met John (Wilson) en Jenny (Jennifer Aniston) wanneer ze op de dag van hun bruiloft in Michigan worden overvallen door een sneeuwstorm, en besluiten te verhuizen naar het warmere Miami. Daar heeft Jenny als journaliste aanvankelijk een betere baan dan de minder ambitieuze John.

Puppy

Ze zijn domweg gelukkig, maar er ontbreekt nog iets aan hun huiselijk geluk. Iets kleins om op te voeden. En omdat John nog niet aan kinderen toe is, neemt hij de raad van een bevriende collega ter harte: koop een hond voor je vrouw, anders loop je zo achter een kinderwagen. Dat doet hij en ze kiezen voor een labrador puppy. Om goede redenen, zo blijkt al snel.

Worst dog in the world

Want Marley, zoals de hond wordt gedoopt, blijkt de ‘worst dog in the world’. Hij luistert niet, sloopt alles en trekt de ongelukkige die hem aan zijn leiband houdt de hele straat over. Ook een cursus gehoorzaamheid van een strenge hondenkenner (leuke maar te kleine rol van Kathleen Turner) biedt geen soelaas: Marley blijft een monster, maar kwaad kan je niet op hem blijven.

Column

Na verloop van tijd komen er uiteraard toch kinderen en daarmee de ups en downs die bij het leven horen. In het bestaan van John en Jenny is Marley steeds meer de constante, vooral voor John, die met zijn trouwe labrador een onuitputtelijke inspiratiebron heeft voor zijn krantencolumn.

Hondenleven

Marley and Me is een film die vooral hondenliefhebbers wil plezieren en daar ook in slaagt. Meer pretentie heeft de film niet, en daarom is de tragikomedie met bijna twee uur wel aan de lange kant. Het slot had wat minder sentimenteel gemogen, maar dat weerhield het Amerikaanse publiek er niet van om massaal op dit hondenleven af te komen.


Drie sterren
In 87 zalen

Marley & Me