Spion van Oranje – Tim Oliehoek

Paul de Leeuw speelt een dubbelrol in deze mislukte klucht van de makers van Vet Hard. Met verder Najib Amhali en Jennifer Hoffman.

Vier jaar geleden was Tim Oliehoek in de show van Paul de Leeuw om zijn film Vet Hard te promoten. Toen maakte hij meteen van de gelegenheid gebruik Paul de Leeuw te vragen of die in zijn volgende film wilde spelen.

Het heeft een paar jaar geduurd, maar nu is er dan Spion van Oranje, met zelfs een dubbelrol voor Paul de Leeuw.

De Tweeling

De Leeuw speelt allereerst François van Vliet, een modeontwerper die door een combinatie van verlegenheid en gebrek aan talent maar niet doorbreekt.

Hij weet echter niet dat hij een tweelingbroer heeft, zoals blijkt uit de openingsscène, een flashback die De Tweeling parodieert. Die tweelingbroer, Bruno, is in Duitsland opgegroeid tot wraakzuchtige terrorist die Nederland wil vernietigen.

Bad Company

Met aanslagen op het Paleis op de Dam en de Euromast geeft Bruno zijn visitekaartje af. Waarop de Nederlandse geheime dienst in actie komt, in de persoon van de doortastende Lena (Jennifer Hoffman) en de onhandige Mustafa (Najib Amhali). Zij willen François gebruiken om Bruno te pakken - een idee dat is ontleend aan Bad Company (2002), waarin Chris Rock de tweelingbroers speelde.

The Silence of the Lambs

Dat laatste hoeft geen bezwaar te zijn: een parodie als Spion van Oranje hangt immers van verwijzingen aan elkaar. Maar dan moeten die persiflages wel leuk zijn, en dat lukt alvast niet met een afgekloven parodie op The Silence of the Lambs, bijna 20 jaar na dato.

Ook de stoet aan cameo’s van BN’ers, van Lucille Werner tot Jort Kelder en van Patty Brard tot Jac Goderie staat niet garant voor lachsalvo’s.

Koninklijke grafkelder

Aan de versie van Spion van Oranje die uw NU.nl-recensent zag moesten weliswaar nog muzikale effecten worden toegevoegd, maar de beoogde grappen zaten er wel degelijk in. Bovendien werd deze versie vertoond voor een normaliter goedlachs publiek van bioscoopeigenaren en andere doorsnee toeschouwers, dus niet alleen filmjournalisten.

Desondanks bleef het in de zaal net zo stil als in de koninklijke grafkelder die de Leeuw in de film overhoop haalt.

Hopeloze puinhoop

Er deugt dan ook weinig aan Spion van Oranje: de dubbelrollen van De Leeuw zijn flauwe aftreksels van Bob en Annie de Rooy, het verhaal rammelt aan alle kanten en de vaart van Vet Hard wordt node gemist.

Alleen Amhali weet met wat droge opmerkingen de lachers nog op zijn hand te krijgen, maar ook hij kan deze hopeloze puinhoop niet redden.

1 ster

In 108 zalen

Tip de redactie