Indrukwekkende Sean Penn als Harvey Milk, het eerste openlijk homoseksuele gemeenteraadslid van San Francisco.

Meer dan vijftien jaar was Gus van Sant (Good Will Hunting) bezig een film te maken over Harvey Milk, het gemeenteraadslid dat openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam en in 1978 werd vermoord.

De regisseur die zelf ook nooit een geheim heeft gemaakt van zijn homoseksualiteit overwoog voor de rol van Milk onder meer Robin Williams, Richard Gere en Daniel-Day Lewis. Het werd uiteindelijk – goddank – Sean Penn.

Nichterige gebaartjes

Dat Milk werd vermoord wordt aan het begin van de film getoond via aangrijpend archiefbeeld. Hetzelfde archiefbeeld dat overigens te zien is aan het begin van de Oscarwinnende documentaire The Times of Harvey Milk (1984), die binnenkort op dvd uitkomt.

Wie film en dvd vergelijkt ziet dat Penn niet eens zoveel op Milk lijkt, maar dat bezwaar wordt met wat goed gedoseerde nichterige gebaartjes weggewuifd.

Hippie

Aan de vooravond van zijn veertigste verjaardag pikt Milk in de metro van New York de jonge Scott Smith op (James Franco).

Dat Harvey oogt als een zakenman en Scott als een hippie is anno 1970 geen bezwaar voor een one night stand. In bed verzucht Milk dat hij op zijn veertigste nog niets heeft bereikt waar hij trots op kan zijn.

Castro
 

Hoog tijd dus om de bakens te verzetten: Harvey en Scott verhuizen naar San Francisco, Milk laat zijn haar groeien en begint een fotozaak op Castro street.

Zijn politiek activisme wordt gewekt als hij merkt dat openlijk homoseksuele klanten en winkeliers niet worden geaccepteerd. Wanneer hij erin slaagt van Castro een homovriendelijke wijk te maken doopt hij zichzelf ‘the mayor of Castro Street’.

Doodsbedreigingen


Milk breidt zijn politieke aspiraties uit: hij wil nu ook gemeenteraadslid worden. Maar ondanks veel steun van de buurt lukt het hem steeds net niet om gekozen te worden. De tijdrovende verkiezingscampagnes zetten zijn relatie met Scott onder druk. Wanneer Milk eindelijk wordt gekozen dreigt er ander gevaar, in de vorm van doodsbedreigingen.

Hoger plan
 

Milk is een aangrijpende biopic die door de terecht voor een Oscar genomineerde Sean Penn naar een hoger plan wordt getild. Ook Josh Brolin werd genomineerd voor zijn bijrol als het gefrustreerde gemeenteraadslid Dan White en Emile Hirsch (vorig jaar te zien in Penns Into the Wild) is bijna onherkenbaar als bebrild hulpje van Milk.

Maar de film is vooral geslaagd als aanklacht tegen het zinloze geweld dat een einde maakte aan deze veelbelovende politieke carrière. Met 8 Oscarnominaties moet het lukken een net zo breed publiek aan te spreken als Brokeback Mountain een paar jaar terug.

4 sterren

In 21 zalen