Spannende maar niet geheel overtuigende oorlogsfilm met Tom Cruise als goede nazi. Carice van Houten speelt op de achtergrond zijn vrouw.

Dat Tom Cruise Amsterdam aandoet voor de première van Valkyrie is een blijk van waardering voor de twee Nederlandse actrices in de film,

Carice van Houten en haar goede vriendin Halina Reijn. De twee waren eerder samen te zien in Paul Verhoevens oorlogsfilm Zwartboek, en vielen daarin zo op dat beiden werden benaderd voor Valkyrie.

Braaf

Van Houten speelt hierin, het mag inmiddels bekend zijn, de vrouw van Cruise’s kolonel Claus von Stauffenberg.

Hoewel de trailer doet vermoeden dat ze een flinke rol speelt, blijft haar aandeel beperkt tot vier brave scènes, waarin ze haar man in tijden van nood bij staat. In de publiciteit voor Valkyrie heeft Van Houten overigens ook altijd benadrukt dat haar rol vooral niet moet worden overdreven.

Typemachine

Halina Reijn is ook heel even te zien in de trailer, maar krijgt in de film bijna evenveel screentime als vriendin Carice. Bovendien is haar rol spannender: ze helpt Von Stauffenberg bij de uiterst geheime voorbereidingen van het complot om Hitler te vermoorden.

Dat ze daarvoor onder meer ’s nachts in een park (!) zit te typen is tamelijk onwaarschijnlijk, maar het oogt natuurlijk wel geheimzinnig.

Goede nazi
 

Maar hoe behoorlijk de inbreng van deze Nederlandse actrices ook is, uiteindelijk draait de film natuurlijk om de door Cruise gespeelde goede nazi. Deze Von Stauffenberg besluit meteen aan het begin van de film dat Hitler moet worden vermoord, om het imago van Duitsland te redden.

Cruise durft het zeker niet aan om een foute Duitser te spelen, want deze Von Stauffenberg was toch echt ooit een overtuigde nazi.

Saluerend stompje
 

De essentiële karakteromslag blijft de kijker dus onthouden, maar het siert nazi Cruise wel dat hij al van gedachten verandert voordat hij in een luchtaanval een oog, een arm en twee van zijn vingers kwijtraakt.

Het maakt zijn pogingen een bom in elkaar te zetten later in de film er alleen maar spannender op. En de enige keer dat Cruise Heil Hitler salueert doet hij dat met het stompje dat van zijn arm over is.

Veilig Engels

Valkyrie bevat genoeg spannende momenten, maar is toch niet geheel overtuigend. De Duitsers spreken Engels en vrijwel alle goede nazi’s worden gespeeld door bekende Britse acteurs. Die te veilige keuze doet afbreuk aan de authenticiteit.

Dat een scène met Hitler sterk doet denken aan de veelgeparodieerde bunkerscène uit Der Untergang werkt dan ook niet mee. Van Houten mag tevreden zijn over haar geslaagde Hollywooddebuut, al is Valkyrie inderdaad meer Hollywood dan Derde Rijk.

3 sterren

In 96 zalen