Meeslepende misdaadfilm over de Franse gangster Mesrine, die in de jaren zestig en zeventig Frankrijk en Canada onveilig maakte. Met Vincent Cassel.

Later dit jaar komt Public Enemies uit, een misdaadfilm van Michael Mann met Johnny Depp in de rol van John Dillinger, de gangster die in het Chicago van de jaren dertig werd uitgeroepen tot ‘public enemy number 1’.

Die twijfelachtige eer viel in Frankrijk Jacques Mesrine te beurt, en ook hij wordt met een film vereerd – een film in twee delen nog wel.

Zwarte handel

Jacques Mesrine (geweldige rol van de charismatische Vincent Cassel) belandt rond 1960 al snel in de Franse onderwereld nadat hij in Algerije zijn vaderland had gediend.

Zijn vader heeft een suf baantje voor hem, maar zijn vriend Paul biedt betere perspectieven in de misdaad. Dus gaat Mesrine op audiëntie bij gangsterbaas Guido (Gerard Depardieu).

Koelbloedig

Zijn eerste klus is een inbraak op klaarlichte dag, samen met Paul. Het lijkt al meteen mis te gaan als ze worden betrapt door de bewoners, maar de koelbloedige Mesrine weet de zaak te redden door zich tegenover de verbouwereerde slachtoffers als rechercheur voor te doen.

Zijn naam is meteen gemaakt in de Parijse onderwereld.

Spaanse Sofie

Ook privé heeft Mesrine profijt van zijn charme en overredingskracht. Tijdens een vakantie in Spanje maakt hij de Spaanse Sofie het hof.

Al snel zijn ze getrouwd en niet veel later wacht Mesrine in de kraamkliniek op zijn eerste kind. Richet houdt er de vaart in, want het leven van Mesrine is te vol om tijd te verliezen aan diens vaderschap.

In de bak

Zelfs de mislukte overval die Mesrine in de gevangenis deed belanden blijft buiten beeld. Na zijn straf te hebben uitgezeten doet Mesrine een halfslachtige poging op het rechte pad te blijven, maar hij glijdt al snel weer af richting misdaad.

Tot ergernis van zijn vrouw, die hij hardhandig terecht wijst, wat de Spaanse furie niet op zich laat zitten.

Bonnie & Clyde

De rest van het leven van Mesrine is een aaneenschakeling van bankovervallen en gevangenschap, in Frankrijk en in Canada. Mesrine en zijn nieuwe geliefde Jeanne ontpoppen zich tot de Bonnie & Clyde van de jaren zestig – onberekenbaar en vaak ongrijpbaar. En als Mesrine wordt gepakt weet hij meestal op spectaculaire wijze te ontsnappen.

Meeslepend

Dat sterke gegeven én de charismatische vertolking van Vincent Cassel maakt dit eerste deel van Public Enemy Number I tot een meeslepende misdaadfilm die nooit verveelt.

En na twee uur zijn we nog pas halverwege in het waargebeurde levensverhaal van ‘de man met duizend gezichten’. Deel twee komt half februari uit.

Vier sterren