Beroerd drama combineert op onsmakelijke wijze terreuraanslagen met overspel. Met Michelle Williams en Ewan McGregor.

Vorig jaar waren Michelle Williams en Ewan McGregor samen te zien in de erotische thriller Deception, wat een van de slechtste films van het jaar opleverde (zie het jaaroverzicht film 2008).

Ook hun tweede poging tot drama is tamelijk hopeloos, want Incendiary is bijna net zo slecht als Deception.

Huismoeder en journalist

In Incendiary speelt Michelle Williams een naamloze huismoeder met een lief zoontje van vier jaar en een afstandelijke man.

Deze ex-soldaat is werkzaam bij de dienst anti-terrorisme en vult zijn vrije tijd met zwijgend drinken. Geen wonder dat de huismoeder dagdroomt van haar overbuurman, een charmant ogende journalist (Ewan McGgregor).

Bomaanslag op hoogtepunt

Hun wegen kruisen elkaar in de pub, waar zij zich door hem laat versieren. Het komt tot een one night stand die een vervolg krijgt wanneer Williams’ man en zoontje naar en wedstrijd van Arsenal zijn.

Ze vrijen op de bank bij live-beelden van de wedstrijd en tijdens een hoogtepunt gaat er een bom af in het stadion. Smaakvol.

Schuldcomplex

Er blijkt een terroristische aanslag te zijn gepleegd op het stadion met als trieste balans meer dan duizend doden.

Willams is letterlijk in één klap weduwe en zit opgezadeld met een reusachtig schuldcomplex. Journalist McGregor zou bij de wedstrijd zijn geweest als hij niet had liggen te rollebollen, maar ook hij voelt zich eerder schuldig dan opgelucht.

Speelgoedkonijn

Terwijl de weduwe verdoofd ronddoolt met het speelgoedkonijn van haar zoontje en brieven schrijft aan Osama Bin Laden, ontpopt de roddeljournalist zich tot een onderzoeksjournalist die al snel verder komt dan de terreurbestrijding.

Misschien wel omdat het hoofd van die dienst het drukker heeft met het troosten van de weduwe.

Onwaarschijnlijkheden

Incendiary irriteert door zijn ranzige uitgangspunt maar ook door zijn onwaarschijnlijkheden. Hoe kan het hoofd van de terreurbestrijding na een enorme aanslag tijd hebben om een weekendje weg te gaan met een bevriende weduwe? En hoe kan het dat McGregor kort na de aanslag met zijn auto probleemloos vlak bij het stadion kon komen?

Rouwende weduwe

Daar komt bij dat het geen pretje is om Michelle Williams, die een jaar geleden haar (ex-)man Heath Ledger verloor, te zien ronddolen als rouwende weduwe.

Als het nu nog in een goede film was, maar Incendiary is een mislukte combinatie van thriller en melodrama. Williams en McGregor moeten maar even geen films meer maken samen.

Twee sterren