Tamme satire waarin Robert de Niro als filmproducent met allerlei zakelijke en privéproblemen kampt.

Twaalf jaar terug maakte Barry Levinson met Wag the Dog een sublieme satire. Robert de Niro speelde een spindoctor die een Hollywoodproducer (Dustin Hoffman) inschakelde om met een nep-oorlog de aandacht af te leiden van een ontuchtschandaal rond de Amerikaanse president. De film, die uitkwam voor het Lewinsky-schandaal, bleek ook nog een voorspellende waarde te hebben.

Dode hond

De Niro speelt zelf de rol van Hollywoodproducent in What Just Happened? En zoals dat gaat met filmproducenten hebben ze te maken met acteurs en regisseurs wier ego vaak groter is dan hun talent. Producent Ben moet een geflipte Britse regisseur zo ver krijgen dat deze een slotscène aanpast waarin een hond wordt doodgeschoten. Dat einde scoorde zo slecht in een testscreening dat de film mét dode hond zonder meer zou floppen.

Kerstman Bruce

Voorts heeft hij het aan de stok met Bruce Willis – de echte. Die komt vlak voor de opnames van zijn nieuwe sctiefilm ineens opdagen met een baard en flink veel overgewicht, alsof hij de kerstman moet spelen in plaats van een actieheld. Verder tobt producent Ben ook nog met allerlei privéproblemen met zijn ex-vrouwen, waarvan de meest recente wordt gespeeld door Robin Wright Penn, in het echt de ex van Sean Penn, die ook al zichzelf speelt in de film.

Entourage

Dat mag dan klinken als een aanstekelijk spel met fictie en realiteit, maar dat is What Just Happened niet geworden. The Player (ook al met Bruce Willis als zichzelf) nam Hollywood in 1992 al veel venijniger op de korrel, en ook de tv-serie Entourage weet beter (en in hoger tempo) raad met acteurs die zichzelf spelen. What Just Happened is een slappe satire, die ook nog verbleekt bij Levinsons eigen Wag the Dog.

In 3 zalen.

Twee sterren