Geestige satire waarin een ongetalenteerde leraar een musical maakt samen met zijn ongeïnteresseerde leerlingen.

De Britse komiek Steve Coogan is op zijn best wanneer hij idioten speelt die zelf denken dat ze briljant zijn. Dat deed hij afgelopen zomer weer prima als de overspannen regisseur in Tropic Thunder, een opgeblazen kwast die vervolgens echt werd opgeblazen. In Hamlet 2 speelt hij een mislukt acteur genaamd Dana Marschz die nooit verder dan tv-commercials kwam en ook als dramaleraar niet erg geslaagd is.

Mr Holland’s Anus

In de provinciestad Tucson, Arizona probeert hij wanhopig zijn leerlingen te motiveren door ze te adviseren naar inspirerende lerarenfilms te kijken als Dead Poets Society, Mr Holland’s Opus, Dangerous Minds. En op dit soort films is Hamlet 2 – waarvan de werktitel ‘Mr Holland’s Anus’ luidde – ook een parodie. Films waarin na tegenslagen de schouders van leraar én leerlingen eronder gaan om gezamenlijk tot een topprestatie te komen.

Rock Me Sexy Jesus

Zo ook in Hamlet 2, met de musical Hamlet 2. Dat alle hoofdpersonen uit Hamlet sterven in het oorspronkelijke stuk is bijzaak wanneer Marschz zijn opus schrijft. Hij verlevendigt het met muzikale nummers getiteld ‘Raped in the face’ en ‘Rock Me Sexy Jesus’, een Grease-achtig nummer waarbij Jezus – Marschz zelf - over het water moonwalkt.

Elisabeth Shue

Er is een leuke bijrol voor Elisabeth Shue (Leaving Las Vegas), die zichzelf speelt als een vergeten actrice die nu als verpleegster in een vruchtbaarheidskliniek werkt. Niet alle grappen zijn geslaagd maar zelfs daar knokt Coogan zich dapper doorheen in deze geslaagde satire, die in elk geval origineler is dan de ook deze week uitgebrachte Hollywoodsatire What Just Happened?

In 10 zalen.

Drie sterren