Routineuze politiethriller waarin Al Pacino en Robert de Niro voor het eerst een film lang gebroederlijk naast elkaar te zijn zien.

Toen Al Pacino en Robert de Niro in Heat (1995) voor het eerst een scène deelden was dat een evenement. De twee acteerkanonnen waren tot dan toe alleen samen in The Godfather II te zien geweest, maar nooit in dezelfde scène. Heat leverde een memorabele confrontatie op in een ijzersterke film.

Verroest

Anno 2009 zijn de acteerkanonnen behoorlijk verroest na te veel slechte films en is het ook niet meer zo’n evenement om De Niro en Pacino in Righteous Kill een hele film lang naast elkaar te zien. Wel vermakelijk, zeker wanneer Pacino tegen De Niro zegt: ‘je bent mijn rolmodel!’.

Door de wol geverfd

In de politiethriller Righteous Kill spelen ze twee rechercheurs, Turk en Rooster, die al dertig jaar partners zijn. Ze zijn op zoek naar een seriemoordenaar die afrekent met misdadigers die hun straf door gerechtelijke dwalingen ontliepen. Voor twee door de wol geverfde rechercheurs duurt het nog lang voor ze op het idee komen dat de dader in politiekringen gezocht moet worden.

B-film

Hoe aardig het nog steeds is om Pacino en De Niro samen te zien, ze worden niet geholpen door een B-film scenario met een afloop die iedereen van mijlenver kan zien aankomen. Dat zowel De Niro als Pacino al vele malen de rol van rechercheur hebben gespeeld maakt het er ook al niet verrassender op. Een typisch geval van too little, too late.

In 30 zalen.

Twee sterren