Kerstfilm die begint als anti-kerstfilm maar toch weer een sentimenteel betoog voor het gezin blijkt. Met Reese Witherspoon en Vince Vaughn.

Amerika houdt van kersttradities, en kerstfilms horen daarbij. Het toch al enorme aanbod van kerstfilms wordt er elk jaar aangevuld. De laatste jaren leverde dat draken op als Surviving Christmas, waarin cynische hoofdpersonen met een hekel aan kerst alsnog van de kerstboodschap vervuld raken. Anywhere but Home zit in dezelfde categorie.

Smoes

Vince Vaughn, vorig jaar nog de kersthatende hoofdrolspeler in Fred Claus, speelt dit keer Brad, een yup uit San Francisco die net als zijn vriendin Kate (Reese Witherspoon) met kerst het liefst de familie mijdt. Met de smoes dat ze vrijwilligerswerk moeten doen gaan Kate en Brad lekker op vakantie. En je kan ze geen ongelijk geven.

Gestrand

Zeker niet wanneer je zit opgezadeld met verknipte gescheiden families, zodat familiebezoek een vierdubbele dosis ergernis oplevert. Vandaar ook de (veel betere) Amerikaanse titel van deze komedie: Four Christmases.

Want Kate en Brad ontkomen niet aan hun families wanneer hun vlucht wegens mist wordt afgelast en ze ook nog op tv verschijnen in een journaalitem over gestrande reizigers. Oeps.

Worstelaars

Dan maar alsnog een familiemarathon, met vier adressen op één dag. Onderweg naar de eerste etappe krijgen Brad en Kate al ruzie, en dát was nu precies wat ze wilden vermijden. Het bezoek aan zijn vader en broers is voor Brad een marteling en voor Kate ontluisterend: zijn vader blijkt een botte wapenverzamelaar, zijn broers domme worstelaars.

Springkussen

Etappe twee betreft de moeder van Kate, een godsdienstfanate die uit de school klapt over Kate’s jeugdtrauma’s. Kate rekent wel af met één trauma door een vervelend nichtje alle hoeken van een springkussen te laten zien. Tot dan toe is de film een aardige variant op Meet the Parents, en zeker geen betoog om je familie vaker dan eens per jaar met kerst te bezoeken.

Verknipte wijsheden

Maar zonder aanwijsbare reden verandert de toon rond het derde bezoek. Want Kate en Brad, die elkaar drie jaar kennen en geen plannen hebben om te trouwen, laat staan kinderen te krijgen, beseffen dat ze elkaar eigenlijk nauwelijks kennen. En dat ze wat dat betreft nog veel kunnen leren van hun verknipte familieleden.

Nekslag

Die nauwelijks onderbouwde wending is de nekslag voor een film die tot dan toe een leuke anti-kerstkomedie was maar ineens wordt gesmoord in kerstsentiment en verstikkende family values. Jammer, want de pittige Vaugn en Witherspoon zijn aan elkaar gewaagd, alleen al vanwege hun komisch werkende lengteverschil.

2 sterren

In 33 zalen