AMSTERDAM – Als de berekeningen van het filmbedrijf Fox Features kloppen, zal de 3D-animatiefilm Avatar de duurste film ooit gemaakt worden.

De film, onder regie van de Canadees James Cameron, moet daarom meer kosten dan de 300 miljoen dollar die Pirates of the Carribean: At Worlds End als budget had, zo meldt CNN maandag op hun website.

Die film staat momenteel op de eerste plaats in de lijst van duurste producties ooit.

De kosten van Avatar zouden vooral zo hoog liggen door de nieuwe technologieën die gebruikt zijn, zoals technisch baanbrekende camera's en 3D-technieken.

Avatar

De 3D-sciencefictionfilm Avatar gaat over de planeet Pandora, waar een oorlog woedt tussen mensen en de oorspronkelijke bewoners, de Na’vi. Op de planeet zijn namelijk waardevolle mineralen te vinden voor de mensen op Aarde.

Sam Worthington speelt een door de oorlog invalide geworden veteraan, die uitgekozen wordt om een ‘Avatar’ te worden, een soort spion.

Daarvoor neemt hij de gedaante aan van de levensvormen op de planeet Pandora. Die hebben een blauwe huid, een staart en zijn veel langer dan de mens.

Titanic

Het is niet de eerste keer dat Fox zoveel geld investeert in een film. Eerder brak Titanic met een budget van 200 miljoen dollar alle records. Dat legde het bedrijf uiteindelijk geen windeieren, want wereldwijd bracht de film 1,8 miljard dollar op.