LEEUWARDEN - Chris Zegers gaat de hoofdrol vertolken in een nog naamloze western die regisseur Steven de Jong binnenkort wil gaan maken. De Jong heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd.

Volgens de regisseur gaat het om een 'lowbudget vriendenproject' dat hij in een zomermaand in Spanje wil gaan draaien.

''Het scenario ligt er'', stelt De Jong. ''Nu nog het geld en de tijd.'' Hij vergelijkt het verhaal met Kill Bill van Quentin Tarantino. ''Een man heeft als kind gezien dat zijn vader werd vermoord en nu wil hij wraak.''

De Jong stelt dat het project ''vol zit met revolveractie, bloedvergieten, bordeelbezoek en paardenachtervolgingen, zoals dat hoort in westerns''.

Wereldpremière

Het is de vijfde keer dat de twee mannen samenwerken. Eerder regisseerde De Jong de acteur in de films De Fûke (2000), De Kameleon 2 (2005), De Scheepsjongens van Bontekoe (2009) en De Hel van 63.

Die laatste beleeft zondag zijn wereldpremière in Leeuwarden en is vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen te zien.

Oorlogswinter

Volgens de Friese regisseur zou zijn project de eerste Nederlandse westernfilm worden. Regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter) is echter ook bezig aan een westernfilm.

De werktitel van het project, dat vertelt over een bende cowboys, luidt The Ugly. Koolhoven kan nog niet aangeven wanneer hij dat project exact gaat draaien.

De Jong werkt behalve aan zijn western ook aan de paardenfilm Penny, over de relatieperikelen van tieners op een kampeerboerderij op Ameland, aan het historische heldenepos Redbad, over een (fictieve) Friese koning die in de achtste eeuw na Christus allemaal avonturen beleeft.