NEW YORK - De tragikomedie Up in the Air van regisseur Jason Reitman is donderdag de grote winnaar geworden van de jaarlijkse filmprijzen van de National Board of Review. De prijzen worden gezien als eerste graadmeter voor de Oscaruitreikingen in maart.

Up in the Air werd bekroond als beste film van het jaar. Hoofdrolspeler George Clooney werd uitgeroepen tot beste acteur van het jaar. Anna Kendrik werd geprezen voor de beste vrouwelijke bijrol.

De film sleepte een derde prijs in de wacht voor beste bewerking tot een filmscript, die werd overhandigd aan regisseurs Jason Reitman en Sheldon Turner.

In 'Up in the air' speelt Clooney de rol van zakenman Ryan Bingham, die dag en nacht de wereld rondreist. Nooit heeft hij een lange relatie of zelfs maar een serieus gesprek met iemand, want hij is altijd onderweg. Pas als hij tijdens een zakenvlucht zijn droomvrouw tegenkomt, wil hij vastigheid.

Clooney moet zijn prijs delen met Morgan Freeman, die in de biografiefilm Invictus van Clint Eastwood de rol van Nelson Mandela vertolkt. Eastwood won de prijs voor beste regisseur.

Up in the Air draait vanaf 14 januari in de Nederlandse bioscopen. Invictus is vanaf 4 maart te zien. De Oscaruitreikingen vinden plaats op 7 maart.