AMSTERDAM - 'Last train home' heeft vrijdag de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary gewonnen. De prijzen van de 22e editie van IDFA werden in het Amsterdamse Pathé Tuschinski uitgereikt.

De documentaire van Lixin Fan gaat over een heroïsche tocht die talloze Chinese arbeiders jaarlijks ondernemen van de nieuwe industriegebieden naar hun familie in de provincie.

Volgens de jury is het een eerlijke en opmerkelijke film over een onderwerp dat de hele wereld aangaat.

Regisseur John Appel won de eerste Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary voor 'The player'. In de film, die ook genomineerd was voor de VPRO IDFA Award, gaat Appel op zoek naar het wezen van gokverslaving, met zijn overleden vader als uitgangspunt.

Iron Crows

De jury kende ook een Special Jury Award toe aan Judith Ehrlich en Rick Ellsberg voor 'The most dangerous man in America'. De film is een portret van Daniel Ellsberg, de man die in 1971 het zevenduizend pagina's tellende rapport 'The Pentagon papers' aan The New York Times lekte.

Bong-Nam ontving de NPS IDFA Award for Best Mid-Length Documentary voor 'Iron Crows'. De film gaat over de grootste scheepssloperij ter wereld, die gevestigd is in Bangladesh.

Korte documentaire

De prijs voor beste korte documentaire ging naar 'Six weeks'. Deze Poolse documentaire is een intiem portret over de periode waarin ouders in Polen kunnen besluiten hun kind toch niet af te staan.

De Nederland IDFA Audience Award ging naar 'The cove' van Louie Psihoyos. Deze bevlogen actiedocumentaire neemt het op voor dolfijnen die in het Japanse kustplaatsje Taiji worden gevangen en gedood.