AMSTERDAM - De documentaire Mam van theatermaker Adelheid Roosen is genomineerd voor de IDFA Award for Best Short Documentary (voorheen Zilveren Wolf).

De documentaire The Player van John Appel is zowel genomineerd in de categorie Feature-Length Documentary (voorheen Jorens Ivens) als in de nieuwe competitie die speciaal voor Nederlandse documentaires in het leven is geroepen.

Dit maakte de festivalorganisatie woensdagavond bekend tijdens de IDFA talkshow in club Escape aan het Rembrandtplein in Amsterdam.

Competitie

Naast The Player strijden in de Nederlandse competitie eveneens Farewell van Ditteke Mensink en The Rainbow Warriors of Waiheke Island van Suzanne Raes om de IDFA Award for Dutch Documentary ter waarde van 5000 euro.

The Player ging zaterdag in première op het documentairefestival in Amsterdam en neemt het in de voormalige Joris Ivens Competitie op tegen Enemies of the People (Engeland/Cambodja) van Rob Lemkin en Thet Sambath en Last Train Home (China/Canada) van Lixin Fan.

Jan Vrijman

Laatstgenoemde kwam mede tot stand met financiële steun van het Jan Vrijman Fonds. De drie genomineerde documentaires die door een internationale jury werden uitgekozen uit zeventien lange films, strijden om een geldbedrag van 12.500 euro.

Documentairemaker John Appel, bekend van de documentaire 'Zij gelooft in mij', over volkszanger André Hazes, baseerde The Player op het avontuurlijke, maar ook tragische leven van zijn vader, die gokte. The Player draait vanaf februari 2010 in de bioscopen.

Mum

Mam, die tijdens IDFA vertoond wordt onder de Engelstalige titel Mum, gaat over Roosens moeder die de ziekte van Alzheimer heeft. De film neemt het op tegen Albert's Winter (Denemarken) van Andreas Koefoed en Six Weeks (Polen) van Marcin Janos Krawczyk.

De drie documentaires, die door een internationale jury zijn uitgekozen uit zeventien films tot dertig minuten, maken kans op een geldbedrag van 5000 euro.

Kanshebbers

In de categorie Mid-Length Documentary zijn geen Nederlandse documentaires genomineerd. Kanshebbers op de prijs van 10.000 euro zijn wel: The Accidental Terrorist, Girls on the Air, en Iron Crows. Ook in de categorie voor debuutfilms, met nominaties voor Colony, Gabro: The Spy en Talhotblond, is Nederland niet vertegenwoordigd.

In de competitie voor studentenfilms maakt de Nederlander Menno Otten van de NFTA kans op 2500 euro, samen met Book of Miri (Denemarken) en Fedemption (Duitsland).

De prijzen worden vrijdag uitgereikt. IDFA duurt nog tot en met zondag.