AMSTERDAM - De film 'Zingen in het donker', met in de hoofdrol Carice van Houten, wordt dinsdag onderscheiden in Mexico. De Nederlandse productie over huiselijk geweld ontvangt een Special Mention Award tijdens het 'Expresión en Corto Filmfestival' in Mexico-stad.

Regisseur Martie Dekkers noemt de prijs 'zeer eervol'. "Vooral omdat het verzoek om de film in te sturen vanuit het niets kwam. We weten niet hoe ze op de hoogte zijn gebracht, maar dat is vermoedelijk via minister Hirsch Ballin gegaan", aldus Dekkers.

De minister vertoonde de film in juni tijdens een conferentie van de Raad van Europa bij een presentatie over de aanpak van huiselijk geweld in Nederland. In augustus werden de filmmakers benaderd om de film in te sturen voor het Mexicaanse festival.

Huiselijk geweld

De film wordt sinds juni vorig jaar vertoond aan hulpverleners bij huiselijk geweld. De regisseur sluit niet uit dat de film nog op televisie wordt vertoond.

Naast Van Houten en Staartjes vertolken Frank Lammers en Gaite Jansen een rol in de film. De gelijknamige titelsong van de film wordt gezongen door zangeres Do.