AMSTERDAM - De Nederlandse filmproducent IDTV is in Kenia gestopt met de werkzaamheden voor een nieuwe Nederlandse televisieserie.

IDTV besloot hiertoe nadat in het land onrust was ontstaan over de film, bevestigde een woordvoerster woensdag een verhaal in NRC Handelsblad.

De filmproducent was in Kenia begonnen met de casting voor de tweedelige serie, met de werktitel Droomland. De film gaat over een vrouw wier levensloop sterk lijkt op die van Ayaan Hirsi Ali. De naam van de voormalige politica wordt echter niet gebruikt.

Kritiek

Er ontstond onrust toen Keniaanse media berichtten over de castingactiviteiten. In diverse moskeeën werd kritiek geuit op het feit dat een filmploeg in Kenia een film over Hirsi Ali wilde maken. IDTV heeft de casting nu stopgezet. ''We gaan ons nu bezinnen hoe we er verder mee omgaan'', aldus de woordvoerster. De producent zal niet meer naar Kenia gaan voor het project.

Theu Boermans is de regisseur van de serie, maar hij is overigens niet in Kenia geweest. IDTV maakt de biografie voor de VPRO.