SEVILLA - De Nederlandse inzending Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is niet genomineerd voor de European Film Award 2009.

De Britse film Fish Tank van de Nederlandse co-producent Kees Kasander werd wel genomineerd, in de categorie beste film en beste actrice (Katie Jarvis).

De European Film Academy maakte de nominaties zaterdag bekend op het European Film Festival van Sevilla in Spanje.

De prijsuitreiking van de European Film Awards is 12 december in de Duitse stad Bochum.

Nieuwe vriend

Fish Tank werd geproduceerd door de Rotterdammer Kees Kasander (Kruistocht in Spijkerbroek, Abeltje) en de Brit Nick Laws.

Deze film van de Britse Andrea Arnold gaat over de 15-jarige puber Mia (Katie Jarvis), wier leven danig op de kop komt te staan als haar moeder thuiskomt met een nieuwe vriend.

Fish Tank werd in mei op het filmfestival in de Franse badplaats Cannes bekroond met de juryprijs.

Concurrentie

Fish Tank neemt het op 12 december op tegen Das weisse Band van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, The Reader van Stephen Daldry en Slumdog Millionaire van de Brit Danny Boyle.

Ook Un Prophete van de Fransman Jacques Audiard en de Zweedse film Let the Right One In (Lat den rätte komma inlet) van Tomas Alfredson behoren tot de concurrentie.

Andere prijzen

In totaal waren 48 films uit 25 landen geselecteerd. Hieruit kozen de tweeduizend leden van de European Film Academy de nominaties voor de verschillende categorieën.

Naast beste film werd Das weisse Band (Het witte band) genomineerd in de categorieën beste regie, beste scenario en beste camera. De Duitse film won in mei in Cannes al de Gouden Palm.

Beste acteur

Voor zijn rol als RAF-terrorist Andreas Baader in Der Baader Meinhof Komplex maakt Moritz Bleibtreu kans op een award voor beste acteur.

De overige genomineerde acteurs zijn David Kross (The Reader), Dev Patel (Slumdog Millionaire), Tahar Rahim (Un Prophete) en Filipo Timi (Vincere).

Beste actrice

Penélope Cruz heeft een nominatie voor beste actrice op zak voor haar rol als Lena in Broken Embraces (Los Abrazos Rotos) van de Spanjaard Pedro Almodóvar, die zelf als regisseur meedingt naar een prijs.

Cruz neemt het op tegen Charlotte Gainsbourg (Antichrist), Katie Jarvis (Fish Tank), Yolande Moreau (Seraphine), Kate Winslet (The Reader) en Noomi Rapace voor haar rol in de film Män Som Hatar Kvinor (The Girl With the Dragon Tattoo).