AMSTERDAM - De klachtencommissie van het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, geeft de populaire animatiefilm UP een zesjaarclassificatie.

Dat heeft het NICAM maandag bekendgemaakt.

Volgens distributeur Disney is UP geschikt voor alle leeftijden. Maar de onafhankelijke klachtencommissie vindt dit onterecht en heeft de leeftijdsclassificatie verhoogd naar 'let op met kinderen tot zes jaar'.

De commissie vindt het belangrijk ouders en opvoeders te laten weten dat ze voorzichtig moeten zijn als ze met kinderen jonger dan zes jaar naar de film gaan. Disney is het er niet mee eens en heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Angstaanjagend

Er zitten enkele scènes in met dieren en honden die bedreigend overkomen, aldus een woordvoerder van NICAM. ''Dat is behoorlijk angstaanjagend voor kleine kinderen'' aldus de zegsman.

De animatiefilm UP (trailer) die sinds enkele weken in de bioscopen draait is razend populair. De film gaat over de 78-jarige Carl Fredricksen, die door miljoenen ballonnen aan zijn huis vast te binden op avontuur gaat naar Zuid-Amerika. Hij staat bovenaan in de Film Top 10.