DEN HAAG - Jongeren kunnen voortaan moeilijker films en games in handen krijgen met veel gewelddadige beelden, waarvoor ze te jong zijn.

Winkeliers, videotheken, bioscopen en bibliotheken hebben zich woensdag vastgelegd op afspraken om de leeftijdsgrenzen voor films, dvd's en games strikter te handhaven.

Ze hebben daartoe een convenant getekend met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

De bewindsman heeft dit jaar werk gemaakt van een betere handhaving van de leeftijdsgrenzen, nadat uit onderzoek van de Universiteit Twente was gebleken dat die slecht worden nageleefd. Vooral warenhuizen en speelgoedwinkels hielden zich nauwelijks aan de leeftijdsgrenzen.

Verpakking

Hirsch Ballin heeft nu met winkelketens, videotheken en bibliotheken afgesproken dat kinderen geen dvd's of games meer meekrijgen als ze jonger zijn dan de minimumleeftijd die op de verpakking staat.

Bioscopen zullen voortaan een identificatiebewijs vragen aan jongeren die een film bezoeken waarvoor een leeftijdgrens van 16 jaar geldt. Bij een leeftijdgrens van 12 jaar wordt uitsluitend naar de leeftijd geïnformeerd.

Bibliotheken

Personeel dat dvd's, games of bioscoopkaartjes verkoopt, moet een cursus volgen zodat het de regels goed kent. Opsporingsambtenaren zullen vanaf volgend voorjaar controleren of bedrijven en bibliotheken zich aan de afspraken houden.

Bij de controles worden ook zogenoemde mystery shoppers ingezet, die incognito langskomen.

Bedrijven die de leeftijdsgrenzen negeren, kunnen een boete krijgen die oploopt tot maximaal 18.500 euro. Daarnaast kan de rechter ondernemers een celstraf van maximaal 1 jaar opleggen.

Ouders steunen de strengere handhaving van leeftijdsgrenzen, zo blijkt uit onderzoek. Ruim driekwart vindt het belangrijk dat verkopers en bioscoopexploitanten hier scherper op letten, zodat kinderen worden beschermd tegen schadelijk beeldmateriaal.