AMSTERDAM – Felix van Groeningen, de Belgische regisseur van De helaasheid der dingen kreeg gisteren tijdens de Nederlandse première in Amsterdam een staande ovatie.

“Ik ben zeer content en verrast over de reacties die deze film teweegbrengt,” zegt de pas 32-jarige Belg in een gesprek met NU.nl.

‘De helaasheid der dingen’ is gebaseerd op het gelijknamige, zeer goed gewaardeerde boek van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst, waarin een jongetje, Gunther, opgroeit in erbarmelijke omstandigheden in een wijk in Aalst.

Hij woont samen met zijn vader en ooms in het huis van zijn oma.

Bekijk de trailer

Het leven van de familie beperkt zich tot veel drankgebruik, vrouwen en agressie. Gunther is net een tikkeltje anders en ziet alles met lede ogen aan. Hij probeert aan het leven te ontsnappen en wordt uiteindelijk schrijver van verhalen over zijn familie.

Panikeren

De rechten van het boek waren door regisseur Felix van Groeningen snel vastgelegd, toen het boek van Verhulst nog niet zo bekend was.

"Pas na een jaar begon ik met de film. Onderwijl zag ik het boek aan populariteit groeien. Tijdens het maken panikeerde ik soms, omdat terwijl we aan het werk waren, het boek in Vlaanderen in de top tien stond. "

“Ik was bang dat mensen een andere mening toebedeeld waren. Dat ze bijvoorbeeld vonden dat de personages er heel anders uit moesten zien, dat soort zotheid. Maar ik had het boek zo vaak gelezen. Ik had het idee dat ik het boek beter doorgrondde dan de mensen,” lacht van Groeningen. “Ik wist precies wat ik ermee wilde.”

Diepe indruk

Het boek maakte een diepe indruk op de Vlaamse regisseur. “Ik ben er echt door gekraakt. Ik heb geweend bij bepaalde passages uit het boek. Ik dacht dat het onmogelijk was om het te verfilmen, totdat ik de scene las over de volwassen Gunther, die zijn grootmoeder bedankte voor alles wat ze voor hem had betekend. Die scene maakte dat ik absoluut de film wilde maken.”

Dat bracht stelde hem tot een enorme uitdaging. Om de film begrijpelijk te maken, moest hij het oorspronkelijke verhaal in stukken hakken, in een andere volgorde zetten en voornamelijk veel schrappen.

“De concessies die ik moest doen, die deden me niet zoveel. Na drie films kan ik heel goed kiezen. Ik ben tot het besef gekomen, dat alles wat van belang is toch wel in de film komt.”

Tour de France

Zo schrapte hij de scene van de familie die de vader van Gunther naar een ontwenningskliniek brengt, waar iemand zelfmoord in pleegt.

“Een zeer mooie, aangrijpende scene. Het kostte een halve draaidag. Maar het hielp het verhaal niet, dus het moest eruit. Omgekeerd voegde ik het verzonnen drankspel van de familie, de Tour de France, pas in een laat stadium toe aan het verhaal. Nu toch een markant en evident stuk in de film.”

Oscar’s

Ook in België maakte de film veel indruk, wat leidde tot het besluit dat ‘De helaasheid der dingen’ de Oscarinzending wordt van het land.

“Ongelooflijk, maar ik durf er nog niet eens van te dromen. Toch, we hebben een kans. Er zijn 65 inzendingen, die tot vijf nominaties moeten komen. Een kans van één op dertien. Dus dat is redelijk, nietwaar?”

Felix Van Groeningen