AMSTERDAM - In aanwezigheid van de makers, hoofdrolspelers en vele Nederlandse schrijvers beleeft de Vlaamse film De helaasheid der dingen woensdag zijn Nederlandse première.

De feestelijke première van de boekverfilming van Dimitri Verhulst heeft plaats in Felix Meritis in Amsterdam. Vanaf donderdag draait de Belgische inzending voor de Oscars in de bioscopen.

Naast regisseur Felix van Groeningen, producent Dirk Impens en de hoofdrolspelers Koen de Graeve, Wouter Hendrickx en Kenneth Vanbaeden maakt een groot aantal Nederlandse auteurs zijn opwachting op de Nederlandse première.

Onder anderen Kees van Beijnum, Marion Bloem, Ronald Giphart en Maria Goos geven acte de présence, evenals Ramsey Nasr, Marieke van der Pol, Robert Vuijsje en Ivan Wolffers.

Alcohol

De tragikomedie draait om de 13-jarige Gunther, die samen met zijn vader en drie ooms bij zijn oma woont. Hun leven bestaat uit alcohol, vrouwen en niets doen. Alles wijst erop dat Gunther ook die kant op gaat.

De helaasheid der dingen scoorde onlangs nog op het Internationaal Filmfestival van Toronto en opende het Filmfestival Gent. Het is eveneens de openingsfilm van het Filmfestival van New York - The Hamptons, dat donderdag begint. De film dingt ook mee naar een Golden Globe.

Bekijk de trailer