UTRECHT - Een Gouden Kalf voor beste acteur blijkt zwaarder dan verwacht.

Dat dacht Martijn Lakemeier (16), hoofdrolspeler van Oorlogswinter, toen hij de Grote Prijs van de Nederlandse Film voor beste acteur vrijdagavond kreeg overhandigd uit handen van actrice Monique van de Ven en het beeld bijna uit zijn handen liet vallen.

''U hebt geen idee hoe het voelt om hier op het podium te staan'', zei de jongste Kalf-winnaar ooit tegen het publiek op de slotavond van het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg van Utrecht. Lakemeier maakte vorig jaar zijn acteerdebuut in de verfilming van het boek van Jan Terlouw.

De film van Martin Koolhoven greep naast de Gouden Kalveren voor beste film en regie, die gingen naar Nothing Personal, die vanaf 17 december in de bioscopen draait.

Oorlogswinter won vrijdag wel de Kalveren voor beste acteur, production design en mannelijke bijrol: Raymond Thiry. ''Een betere film om in te beginnen kun je niet verzinnen'', aldus Lakemeier in zijn dankwoord.

Scholier

Na afloop van de uitreiking vertelde de scholier, die momenteel te zien is in de Carry Slee-film Lover of Loser, dat hij nog steeds niet zeker weet of hij later wel acteur wil blijven.

Zelfs het winnen van een Gouden Kalf brengt hem niet op andere gedachten. ''Hopelijk kan ik voorlopig nog blijven acteren, maar ik weet niet zeker of ik wel écht acteur wil worden. Ik weet niet of er echt niets leukers is dan dat.''