UTRECHT - De Nederlandse film Nothing Personal heeft vrijdagavond vier Gouden Kalveren gewonnen op de slotavond van het 29e Nederlands Film Festival in Utrecht.

De arthousefilm van Urszula Antoniak won in de categorieën beste lange speelfilm, regie, sound design en camera.

De grootste kanshebber Oorlogswinter verzilverde slechts drie van de acht nominaties, evenveel als de film Kan door huid heen die zeven kansen had op de belangrijkste prijzen voor de Nederlandse filmwereld.

Acteur Martijn Lakemeier won voor zijn debuutrol in Oorlogswinter een Gouden Kalf voor beste acteur. Raymond Thiry (Oorlogswinter) kreeg er eentje voor beste mannelijke bijrol.

Verkrachting

Oorlogswinter kreeg eveneens een Kalf voor beste production design.

Actrice Rifka Lodeizen ging met een Kalf naar huis voor beste actrice, voor haar rol in Kan door huid heen.

Deze film over een meisje dat op het platteland hoopt een verkrachting te verwerken, won eveneens voor de montage en de speciale juryprijs.

Lege handen

De hiphopfilm Carmen van het noorden werd met een Kalf beloond voor de muziek van Perquisite. Alex van Warmerdam kreeg er eentje voor het scenario dat hij schreef voor De laatste dagen van Emma Blank (vier nominaties).

Actrice Pleuni Touw won de prijs voor haar bijrol in Bride Flight. Happy End en de bioscoophit De storm (beide twee nominaties) gingen vrijdag met lege handen naar huis.

Anvers

Marinus Groothof kreeg een beeldje voor zijn korte film Sunset From a Rooftop. Marije Meerman won in de categorie korte documentaire met I Wanna Be Boss. Rotvos van Jan Musch en Tijs Tinbergen is uitgeroepen tot beste lange documentaire. Martijn Maria Smits kreeg een Gouden Kalf voor de beste televisiefilm: Anvers.

De jury van het festival, dat een recordaantal van 151.000 bezoekers trok, reikte de Gouden Kalveren uit in zeventien categorieën.

Zelfmoord

Los daarvan werd scheidend directeur Doreen Boonekamp geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2009. Ze kreeg de jaarlijkse festivalprijs uit handen van bestuursvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.

Alles stroomt van Danyael Suguwara werd het hoogst gewaardeerd door de festivalbezoekers en kreeg de Film1 Publieksprijs.

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek ging naar de documentaire Boris Ryzhy, van Aliona van der Horst, over de Russische dichter die in 2001 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Gouden Kalveren