UTRECHT - Tijdens het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg van Utrecht worden vrijdagavond de Gouden Kalveren uitgereikt. Het zijn de belangrijkste prijzen voor Nederlandse filmmakers. Het gala vormt het slot van het tiendaagse Nederlandse Film Festival.

De jury reikt de Gouden Kalveren uit in zeventien categorieën, die worden gedomineerd door Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven met acht nominaties.

De verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw neemt het in de meeste categorieën op tegen de arthousetitels Kan door huid heen en Nothing Personal, die beide zeven maal zijn genomineerd.

De drie films nemen het tegen elkaar op in de categorieën beste lange speelfilm, regie, camera en sound design.

De Storm

De film De laatste dagen van Emma Blank heeft vier nominaties op zak. De bioscoophit De Storm heeft twee nominaties, evenals Bride Flight, Happy End en de documentaire Carmen Meets Borat.

Opvallend is dat Wit Licht met Marco Borsato in de hoofdrol voor geen enkel Kalf is genomineerd, terwijl de internationale bewerking onder de titel The Silent Army de Nederlandse inzending is voor de Oscars.

Lees alles over het filmfestival op onze special