AMSTERDAM - Producent Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven beginnen samen de productiemaatschappij N279 Entertainment.

Het bedrijf zal zich gaan concentreren op de ontwikkeling en productie van speelfilm, maakte een woordvoerster van de initiatiefnemers donderdag bekend.

Eerdere samenwerking tussen de twee resulteerde onder meer in de speelfilm Oorlogswinter, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw.

Met bijna 900.000 bioscoopbezoekers in Nederland en België werd dat een succes.

Beste film

Deze film werd door zowel de Nederlandse filmcritici als het publiek uitgekozen tot Beste Nederlandse Film van 2008.

Op het 29e Nederlands Film Festival kende de jury de film deze week acht nominaties toe, waaronder die voor Beste Regie en Beste Film.

Voorafgaand aan Oorlogswinter realiseerden producent en regisseur in 2004 de film Het Zuiden.

Verbinding

Die samenwerking is zo goed bevallen dat de twee hebben besloten zich zowel zakelijk als inhoudelijk te verbinden. N279 Entertainment zal zowel films van Martin Koolhoven als films van andere regisseurs gaan produceren.

''Er bestaat in Europa een lange traditie van regisseurs en producenten die op eenzelfde wijze met elkaar samenwerken'', aldus de zegsvrouw.

''Dit leidde tot grote artistieke en commerciële successen. N279 Entertainment hoopt die traditie voort te zetten.'' De N279 is de provinciale weg tussen Helmond en Asten, het gebied waar Vandevorst en Koolhoven opgroeiden.