AMSTERDAM – Maar liefst in vier films speelt Anneke Blok dit jaar een moeder. Toch hoopt ze niet het imago te krijgen van een aandoenlijke mama met een hoog knuffelgehalte.

"Kijk naar de vrouw die ik vorig jaar speelde in Tiramisu. Daar wil je geen vriendinnen mee worden", aldus de actrice in een interview met NU.nl.

"Ik kan alles. Dat denk ik echt. Maar ik ben niet overal even goed in. Tiramisu laat een andere Anneke zien dan Alles Stroomt."

In Alles Stroomt speelt Anneke Blok de rol van Aleid, een alleenstaande moeder. Zij en haar enige zoon Damiaan hebben een hechte band, die verstoord wordt zodra zij verliefd wordt op een schipper.

Tegelijkertijd grijpt hij zijn kans om op kamers te gaan. Het leven in een stroomversnelling zorgt ervoor dat er een verwijdering tussen de twee ontstaat. De vraag is of ze elkaar weer vinden.

Jouw zoon is 18. Heeft deze film je aan het denken gezet?

"Mijn situatie is anders, want ik ben gescheiden. Mijn kinderen zijn om de week bij hun vaders dus ik weet al veel beter hoe het is als mijn kind uit huis gaat."

"Mijn zoon is een hele andere jongen. Maar misschien gebeuren er wel ergere dingen, je weet het niet."

Herken je wel het gevoel dat alles stroomt?

"Absoluut, dat heeft iedereen. Dat heb ik in mijn leven regelmatig meegemaakt. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en je raakt iemand totaal kwijt."


(c) Jaap Vrenegoor | Een scène uit Alles Stroomt

"Dan verdwijnt diegene, zonder dat je het in de gaten hebt, uit je leven. Daarom is het zo'n indrukwekkend verhaal."

Ligt de kracht van de film in die herkenbaarheid?

"Een belangrijke kracht zeker. Het verhaal appelleert ook aan een gevoel van op kamers wonen en niet weten waar je het zoeken moet."

"Je denkt dat het nu leuk moet worden, maar dat wordt het eigenlijk niet."

"Ik vond het heel bijzonder dat vrienden van mijn zoon echt geraakt waren door de film. Die jongens gaan normaal echt niet naar zo'n film."

"Ik sprak net ook een groep eerstejaars van de filmacademie en daarvan waren er veel die hadden gehuild. Die reacties zijn voor mij wel een verrassing."

Je zei dat je tijdens Tiramisu zelf hebt gehuild om je eigen spel. Was dat bij Alles Stroomt ook?

"De eerste keer dat ik hem zag niet. Dat komt omdat ik moet wennen aan mijn eigen aanwezigheid in de film."


(c) Jaap Vrenegoor | Voor Anneke's filmzoon, Wieger Windhorst, was het zijn eerste grote film

"Ik moet eerst accepteren dat ik als een soort walrus rondloop. En dan denk ik aan die lelijke broek die ik aan heb."

"Als ik na een paar keer kijken heb ingezien dat het niet Anneke Blok is in de film, maar de rol die ik speel, pas dan kan ik naar het verhaal kijken."

Dat je je nog steeds zo druk maakt om je voorkomen.

"Niet in elke film hoor. Het hangt af van mijn aandeel in de film. In de film 'Maite was hier' van Boudewijn Koole speel ik de moeder van een ziek meisje."

"Maar ik ben dan gefocused op het meisje, dat zo aangrijpend in beeld wordt gebracht. Dan zie ik mezelf niet meer, maar let ik alleen op dat meisje."

Maar waarom was Tiramisu dan wel zo ontroerend?

"Daar zitten teksten in, die coveren mijn leven. Er zit een stuk in waarin 'scènes uit een huwelijk', van Ingmar Bergman, wordt nagespeeld."

"Dat is hetzelfde als geëmotioneerd raken van een boek of muziek. Op het moment dat ik die teksten hoorde, dat raakte me."

"In elke film zit wel zo'n moment dat je denkt: ja, mooi."

Toneel

Anneke Blok, van oorsprong toneelspeelster, geniet groot aanzien in de filmwereld. Zo won ze twee keer een Gouden Kalf, waaronder voor haar rol in Tiramisu.

De laatste jaren is het accent steeds meer op film komen te liggen. "Ik heb het gevoel dat ik me daarin nog steeds ontwikkel. En niks is leuker dan bij jezelf zien dat je ergens beter in wordt."

"Bij toneel speelde ik zo vaak dat ik mijn progressie kon zien. Ik speelde te onregelmatig in films om dat te kunnen zien. Pas sinds kort voel ik dat er continuïteit in zit."


(c) Dennis van Luling | Anneke Blok voor de festivalposter van het NFF in Utrecht

"Ik ga nu van de ene film naar de ander en werk met verschillende regisseurs. Ik zou het leuk vinden als dat doorgaat."

Waarom zou het niet doorgaan?

"Zoveel films worden er niet gemaakt. Maar ik ga niet schrijven of regisseren. Ik weet wat ik kan. Ik ga altijd door, jullie zijn voorlopig nog niet van me af."

Anneke Blok kon vorig jaar haar Gouden Kalf voor haar rol in Tiramisu niet zelf in ontvangst nemen, vanwege de opnames van Alles Stroomt.

In 2009 is ze wel aanwezig op het NFF, maar niet genomineerd voor een Gouden Kalf.

"Evengoed is de film voor mij al binnen. De reacties zijn overal zo goed. Als er niemand naar de film gaat kijken is het jammer, maar deze week nemen ze me niet meer af."