UTRECHT - De film Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is vrijdag de grote favoriet bij de uitreiking van de Gouden Kalveren.

De verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw is genomineerd in acht categorieën, waaronder beste film, beste regie en beste acteur. De nominaties voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film zijn dinsdagavond bekendgemaakt.

Oorlogswinter moet het in de meeste categorieën opnemen tegen de arthousetitels Kan door huid heen (over een meisje dat op het platteland hoopt een verkrachting te verwerken) en Nothing Personal (over een meisje dat naar Ierland reist om daar rust te vinden).

Alle drie de films zijn in de race voor het beeldje voor beste film, regie, camera en sound design.

Beste acteur

In de categorie beste acteur moet debutant Martijn Lakemeier (Oorlogswinter) het opnemen tegen Gene Bervoets (De laatste dagen van Emma Blank) en Wim Opbrouck (Kan door huid heen). Om de prijs voor beste actrice strijden hoofdrolspeelsters Rifka Lodeizen (Kan door huid heen), Lotte Verbeek (Nothing personal) en Johanna ter Steege (Last Conversation).

Terwijl de films Kan door huid heen en Nothing Personal ieder zeven maal zijn genomineerd, moet de bioscoophit De Storm, over de Watersnoodramp van 1953, het doen met slechts twee nominaties, voor beste productiedesign en beste vrouwelijke bijrol: Lottie Hellingman. Zij strijdt om de eer met Catherine ten Bruggencate (Happy End) en Pleuni Touw (Bride Flight).

De andere kans op een prijs die Bride Flight heeft, is in de categorie beste mannelijke bijrol. Acteur Micha Hulshof strijdt om dit beeldje met acteur Raymond Thiry (Oorlogswinter) en Alex van Warmerdam (De laatste dagen van Emma Blank).

Oscars

Opvallend is dat Wit Licht en zijn internationale bewerking The Silent Army, de film die Nederland dit jaar vertegenwoordigt bij de Oscars, voor geen enkel Kalf is genomineerd. Ook Alles stroomt, de grote publieksfavoriet op het Nederlands Filmfestival, ontbreekt in alle zeventien categorieën.

De nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn eveneens bekend. De speelfilms Het leven uit een dag en Kan door huid heen zijn samen met de documentaire Boris Ryzhy genomineerd voor deze persprijs. Het leven uit een dag won eveneens de MovieSquad Award, de prijs van een jongerenjury.

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg in Utrecht.