UTRECHT - Op het Nederlands Filmfestival heeft Jata Haan vrijdag de online wedstrijd Celluloid Remix gewonnen met haar inzending Movement, een virtuele reflectie van de stad Amsterdam.

Dit meldde het Filmmuseum, dat de wedstrijd samen met Beelden voor de Toekomst organiseerde.

Jata won duizend euro, te besteden aan hardware of software, een Gouden Kalf-pas voor het Nederlands Film Festival en een jaar lang gratis toegang tot het Filmmuseum.

Jata: ''Movement toont niet alleen de fysieke veranderingen die plaats hebben gevonden gedurende de laatste eeuw maar het demonstreert ook de grote hoeveelheid materiaal die voor filmmakers en beeldende kunstenaars beschikbaar is.''

Soundtrack

De jury koos Movement uit 54 inzendingen van deelnemers die cinematografisch materiaal mixten uit de periode 1917-1932 tot nieuwe korte films met een eigen soundtrack.

De 21 beschikbare fragmenten werden door het Filmmuseum geslecteerd uit haar collectie vroege Nederlanse film. Doel van de wedstrijd was te experimenteren met de mogelijkheden van gedigitaliseerd materiaal.

De winnende remix is te zien op celluloidremix.nl, samen met de remixes die vrijdag de tweede, derde en vierde prijs wonnen.