AMSTERDAM - The Silent Army, de internationale bewerking van de film Wit Licht van regisseur Jean van de Velde, is dit jaar toch de Nederlandse Oscarinzending.

Dat heeft Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, maandag bekendgemaakt.

De producenten van een groot aantal andere films, onder welke De Storm en Oorlogswinter, dreigden met een kort geding nadat bekend was geworden dat The Silent Army zou worden ingezonden.

Voorwaarden

Zij betwijfelen of het oorlogsepos wel voldoet aan de voorwaarden om te worden ingezonden en zetten vraagtekens bij de manier waarop de selectie tot stand is gekomen.

De selectiecommissie heeft maandag nauwkeurig naar de argumenten van de producenten gekeken, maar stelt dat de film aan alle criteria voldoet die gelden voor een Oscarinzending.

Boze producenten

Volgens de boze andere producenten zou er te veel Engelse dialoog in het oorlogsdrama zitten en zou de productie niet lang genoeg in de Nederlandse bioscopen hebben gedraaid. Zij laten maandag in een reactie weten zich te beraden op mogelijke stappen.

The Silent Army vertelt over een kok (Marco Borsato) die een vriendje van zijn zoon uit de handen van een Afrikaans kinderleger probeert te redden. Voor de internationale markt maakte regisseur Jean van de Velde een iets gewijzigde versie.

De muziek werd uit de film gehaald en flashbackscènes werden in chronologische volgorde aan het verhaal toegevoegd.

The Silent Army beleefde zijn wereldpremière in mei op het Filmfestival van Cannes.