LOS ANGELES - De rel rond de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar is tot in Amerika doorgedrongen.

Het gezaghebbende Amerikaanse entertainmentblad Variety heeft vrijdag een artikel gewijd aan de commotie rond het voornemen The Silent Army in te sturen.

Ook Variety constateert dat er mogelijk problemen kunnen zijn met het insturen van de internationale bewerking van de film Wit Licht van regisseur Jean van de Velde.

Zo zou er te veel Engelse dialoog in het oorlogsdrama zitten en zou The Silent Army niet lang genoeg in de Nederlandse bioscopen hebben gedraaid.

Opschorten

Enkele filmproducenten, waaronder NL Film, Isabella Films en Fu Works, tekenden protest aan tegen het inzenden van The Silent Army.

Hierop liet Holland Film, de organisatie die gaat over de Nederlandse inzending, weten het officiële besluit op te schorten en een grondig onderzoek in te stellen.

Verklaring

Holland Film komt maandag met een officiële verklaring over de affaire. Als The Silent Army niet wordt ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet de selectiecommissie opnieuw bij elkaar komen.

In dat geval maken andere epische titels als De Storm (over de Watersnoodramp van 1953), Bride Flight of Oorlogswinter een goede kans.