AMSTERDAM - De Nederlandse filmproducenten Fu Works, NL Film en Isabella Films willen van Holland Film opheldering over de inzending van The Silent Army voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De producenten van onder andere Oorlogswinter en De Storm hebben middels een brief van een advocaat aan Holland Film gevraagd de keuze nog niet door te geven aan de organisatie van de Oscars.

''We vragen ze het nog even na te kijken'', aldus producent San Fu Maltha van Fu Works woensdag. ''We willen weten of het proces is verlopen zoals het zou moeten gaan.

We willen een blamage van een paar jaar geleden voorkomen, toen de Nederlandse inzending Bluebird geweigerd werd omdat de inzending niet aan de regels voldeed.''

Wit Licht

Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, maakte dinsdag bekend dat The Silent Army wordt ingezonden voor de Amerikaanse filmprijzen. De film is een internationale bewerking van Wit Licht van Jean van de Velde, waarin zanger Marco Borsato de hoofdrol speelt.

In de brief vragen de producenten of iedereen die in Nederland heeft meegestemd, de film daadwerkelijk heeft gezien. Ook willen ze weten of de Nederlandse distributeur van The Silent Army heeft meegestemd.

Verder vragen ze Holland Film of de productie wel aan alle eisen voldoet. Volgens Maltha zijn daar twijfels over. Zo moet de film voor het grootste deel in een niet-Engelse taal zijn, terwijl in The Silent Army veel Engels wordt gesproken.

Opbrengst

Ook moet de film zeven dagen achtereen in een bioscoop te zien zijn geweest en moet de opbrengst van die periode ten goede komen aan de producent en de bioscoop. Eén dag was de opbrengst van The Silent Army voor War Child.

''Stel dat we gelijk hebben, dan kunnen we een blunder voorkomen'', aldus Maltha. ''Hebben ze alles goed gedaan, dan wensen we The Silent Army veel succes.''

Bij Holland Film was woensdagavond niemand bereikbaar voor commentaar.