AMSTERDAM - The Silent Army, de internationale bewerking van de film Wit licht van Jean van de Velde, dingt mee naar een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat maakte Holland Film dinsdag bekend.

Zanger Marco Borsato maakte in Wit Licht zijn speelfilmdebuut. Jean van de Velde schreef en regisseerde de film.

De Nederlandse inzending voor de Academy Awards ging eerder dit jaar op het filmfestival in Cannes in première en dong daar mee naar een prijs.

Droom

''De grootste droom van een filmmaker is een mooie film maken. Je droomt over Oscars en Cannes'', aldus Van de Velde destijds.

The Silent Army is de internationale bewerking van Wit Licht. Voor het internationale publiek werd onder meer de muziek uit de film gehaald en enkele flashbackscènes werden verwijderd. Wit Licht ging in december 2008 in Nederland in première.

Kindsoldaten

De film vertelt het waargebeurde verhaal over een kok die een vriend van zijn zoontje probeert te bevrijden uit een leger van kindsoldaten.

Op 2 februari wordt bekend welke buitenlandse films op de nominatielijst voor de Oscars belanden. De prestigieuze filmprijzen worden op 7 maart uitgereikt.