UTRECHT - Gevangenen van de Grond is de slotfilm van het 29e Nederlands Film Festival (NFF). Dat maakte de NFF-organisatie woensdag bekend.

De documentaire van Stella van Voorst van Beest beleeft zijn première op de laatste reguliere vertoningsdag van het festival, donderdag 1 oktober in de Citybioscoop in Utrecht.

''Ik ben zeer vereerd dat mijn film is uitgekozen als slotfilm'', aldus de filmmaakster. ''Het einde van een festival heeft iets feestelijks en iets weemoedigs. Net als een Finse tango eigenlijk'', zegt zij, daarmee refererend aan het thema van haar documentaire.

Karaokebars

In Gevangenen van de Grond reizen de makers door Finland, waar ze in karaokebars en danszalen de ''melancholische levensverhalen van een rijke schakering aan mensen'' leren kennen. Die mensen vinden troost in de Finse tango.

Stella van Voorst van Beest(1963) studeerde in 1994 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met de specialisatie documentaire regie/scenario en montage.

Paraplufabriek

Zij regisseerde een drietal korte documentaires: De Paraplufabriek (1999), Flattenwijken (2000-2004) en Varken (2002). Ze werkt daarnaast als editor. Gevangenen van de Grond is haar eerste lange documentaire.

Het Nederlands Film Festival heeft plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2009 in diverse Utrechtse bioscoopzalen.