NEW YORK - Roland Joffé, de regisseur van films als The Killing Fields en The Missing, maakt een film over de oprichter van de behoudende katholieke organisatie Opus Dei.

Het verhaal speelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog en verweeft het leven van door Joffé verzonnen mensen met dat van Josemaria Escrivá de Balaguer.

Die stichtte Opus Dei in 1928 in Madrid en werd op 6 oktober 2002 door paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

Argentinië

Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. De opnamen van de film 'Laten er draken zijn' hebben in Argentinië plaats.

Een lid van Opus Dei heeft het idee ervoor geleverd en de film wordt voor een deel geproduceerd en betaald door de organisatie. Ook is een priester van Opus Dei als adviseur op de set aanwezig.

Joffé benadrukte tegenover de krant echter dat hij en niet Opus Dei bepaalt wat er in de film komt.

Atheïst

De regisseur, die zichzelf beschouwt als ''een wankelmoedige atheïst'', zegt dat hij geen overzicht van Balaguers lever wilde maken, maar dat hij nieuwsgierig is geworden door de opvattingen van de priester over de kracht van vergeving en het vermogen van iedere mens om heiligheid te verwerven.

Opus Dei (Latijn voor Gods Werk) gaat ervan uit dat mensen in hun gewone werk een pad naar heiligheid kunnen inslaan, als zij een veeleisend regime van religieuze praktijken volgen.

Franco

Sommige historici hebben Balaguer collaboratie met dictator Francisco Franco verweten, die in de burgeroorlog de aanhangers van de linkse regering versloeg en tot zijn dood in 1975 in Spanje aan de macht bleef.

Joffé zegt na uitvoerig onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat Balaguer alles probeerde te vermijden wat de positie van de kerk in gevaar zou brengen, maar dat hij zich niet met de politiek wilde bemoeien.

Slachtpartij

De aanhangers van Opus Dei zijn blij dat een regisseur als Joffé aandacht aan hen besteedt. Hij staat bekend als een filmer die ethische kwesties aan de orde stelt.

Zo gaat The Killing Fields over de slachtpartij onder de Cambodjanen door de Rode Khmer (1975-1979) en komt in The Mission het werk van paters jezuïeten aan de orde, die het opnemen voor Zuid-Amerikaanse indianen die door Portugese slavenhandelaars worden bedreigd.